Reklama

Marynaty do mięs

Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

Nie używajmy gotowych mieszanek, pełnych chemii, ale stwórzmy swój własny bukiet smaków. Przygotowanie marynat jest proste. Najpierw trzeba rozdrobnić warzywa i przyprawy. Pieprz, jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu; warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na cienkie talarki; czosnek drobno siekamy; liść laurowy kruszymy. Potem dodaje się pozostałe ingrediencje i wszystko miesza. Mięso obkładamy lub zalewamy tak przygotowaną bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodówki. W tym czasie wielokrotnie je przewracamy, żeby dobrze się zamarynowało. Podane w przepisach proporcje przewidziane są zwykle na 1-1,5 kg mięsa.

Reklama

Marynata do drobiu (1. rodzaj)

  • pół szklanki octu jabłkowego
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • pół szklanki soku z grejpfruta
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli 

Marynata do drobiu (2. rodzaj)

  • 2 łyżki miodu
  • półtorej łyżki sosu sojowego
  • sok i skórka z jednej limonki lub małej cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Wymieszać składniki marynaty, nasmarować nią kurczaka i tak zabejcowane mięso wstawić na noc do lodówki. Kurczaka można piec w całości lub w kawałkach albo też użyć jego mięsa do szaszłyków.

Marynata do drobiu (3. rodzaj) 

  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • po 2 łyżeczki: sproszkowanej ostrej papryki, świeżo zmielonego pieprzu i soli

Skrzydełka umyć, osuszyć i ułożyć w płaskim naczyniu. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Zalać skrzydełka marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie przekładać. Po wyjęciu z marynaty skrzydełka piec na grillu, przewracając od czasu do czasu i smarując zalewą.

Marynata do karkówki z grilla

  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • główka czosnku
  • pół opakowania czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu, sól, pieprz

Marynata do ryby (1. rodzaj)

  • 2 średnie cebule pokrojone w krążki
  • ćwierć litra mocnego białego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • starty ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu cayenne lub parę kropli sosu tabasco

Marynata do ryby (2. rodzaj)

Składniki mniej więcej na kilogram ryby (np. 4 filety z łososia po 250 g każdy)

  • 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego (soku z cytryny lub limonki)
  • 5-6 łyżek sosu sojowego (najlepiej gęstego)
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka miodu lub cukru
  • sól

Rybę opłukać, osuszyć i delikatnie oprószyć solą. W niemetalowej misce lub pojemniku wymieszać składniki marynaty: imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód.

Włożyć filety rybne i wymieszać. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Filety wyjąć z marynaty wraz z całym imbirem oraz nasionami sezamu i ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu. Grillować z każdej strony mniej więcej po 3 minuty. Pod koniec grillowania posmarować rybę pozostałą płynną marynatą.

Marynata do wieprzowiny (1. rodzaj)

  • szklanka wody
  • 2/3 szklanki octu winnego
  • cebula
  • 20 ziaren jałowca
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka rozmarynu
  • kilka szpilek świerkowych

Marynata do wieprzowiny (2. rodzaj)

  • pół litra białego wytrawnego wina
  • cebula
  • marchew
  • por
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • goździk
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • łyżeczka tymianku

Uwaga!

Nie należy wkładać do zalewy mięsa wcześniej zamrażanego, ponieważ całkowicie i nieodwracalnie utraciłoby swoją soczystość. Natomiast można zamrozić mięso już zamarynowane.

Mięsa ciemne oraz pochodzące z niezbyt młodych sztuk wymagają znacznie dłuższego marynowania (nawet do 5 dni) i w mocniejszych zalewach niż mięsa białe i młode.

Marynata do wołowiny

  • szklanka wody
  • 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • ewentualnie warzywa (marchew, cebula, pietruszka, kawałek selera)

Marynata do cielęciny na dziko

  • szklanka octu winnego
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • kilkanaście rozgniecionych ziaren jałowca
  • sól

Cielęcinę naszpikować słoniną, natrzeć jałowcem. Zagotować ocet, dodać wino, przyprawy i zalać mięso gorącą zalewą. Po wystudzeniu zostawić w lodówce na 2-4 dni.

 Marynata ziołowa

  • 2 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • po 5 jagód jałowca i pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • po ćwierć łyżeczki: cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu
  • po małym kawałku selera i pora
  • marchew

Marynata warzywna

  • 5 łyżek oleju
  • łyżka octu winnego
  • łyżka cukru
  • nieduża posiekana cebula
  • warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka, seler)
  • po kruszony listek laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Marynata do cukinii i bakłażana

  • łyżka oliwy
  • 2-3 łyż ki posiekanych ulubionych ziół,
  • np. kolendry, bazylii, tymianku
  • łyżka octu balsamicznego lub winnego
  • łyżka soku z cytryny lub limonki

Oberżynę (bakłażana) lub cukinię pokroić wzdłuż na pół centymetrowe plastry, nasmarować bejcą i marynować mniej więcej przez godzinę. Plastry układać na grillu na tacce aluminiowej lub owinięte folią aluminiową w taki sposób, aby po wstały sakiewki, i piec aż do zarumienienia skór ki na brzegach i nabrania przez warzywa kremowej konsystencji. Po upieczeniu posypać odrobiną sera feta.

Fragment książki "Jedz pysznie, chudnij cudnie... w święta, na grillu i imieninach" Magdaleny Makarowskiej.

Zobacz także:

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy