Marynaty do mięs
Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.
Nie używajmy gotowych mieszanek, pełnych chemii, ale stwórzmy swój własny bukiet smaków. Przygotowanie marynat jest proste. Najpierw trzeba rozdrobnić warzywa i przyprawy. Pieprz, jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu; warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na cienkie talarki; czosnek drobno siekamy; liść laurowy kruszymy. Potem dodaje się pozostałe ingrediencje i wszystko miesza. Mięso obkładamy lub zalewamy tak przygotowaną bejcą, przykrywamy i na 1-3 dni wkładamy do lodówki. W tym czasie wielokrotnie je przewracamy, żeby dobrze się zamarynowało. Podane w przepisach proporcje przewidziane są zwykle na 1-1,5 kg mięsa.
Marynata do drobiu (1. rodzaj)
- pół szklanki octu jabłkowego
- pół szklanki soku z pomarańczy
- pół szklanki soku z grejpfruta
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Marynata do drobiu (2. rodzaj)
- 2 łyżki miodu
- półtorej łyżki sosu sojowego
- sok i skórka z jednej limonki lub małej cytryny
- 2 ząbki czosnku
Wymieszać składniki marynaty, nasmarować nią kurczaka i tak zabejcowane mięso wstawić na noc do lodówki. Kurczaka można piec w całości lub w kawałkach albo też użyć jego mięsa do szaszłyków.
Marynata do drobiu (3. rodzaj)
- pół szklanki oliwy
- pół szklanki soku z cytryny
- 2 duże ząbki czosnku
- po 2 łyżeczki: sproszkowanej ostrej papryki, świeżo zmielonego pieprzu i soli
Skrzydełka umyć, osuszyć i ułożyć w płaskim naczyniu. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Zalać skrzydełka marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie przekładać. Po wyjęciu z marynaty skrzydełka piec na grillu, przewracając od czasu do czasu i smarując zalewą.
Marynata do karkówki z grilla
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- pół szklanki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- główka czosnku
- pół opakowania czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
Marynata do ryby (1. rodzaj)
- 2 średnie cebule pokrojone w krążki
- ćwierć litra mocnego białego wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- starty ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- szczypta pieprzu cayenne lub parę kropli sosu tabasco
Marynata do ryby (2. rodzaj)
Składniki mniej więcej na kilogram ryby (np. 4 filety z łososia po 250 g każdy)
- 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
- 3 łyżki octu ryżowego (soku z cytryny lub limonki)
- 5-6 łyżek sosu sojowego (najlepiej gęstego)
- 2 łyżki nasion sezamu
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka miodu lub cukru
- sól
Rybę opłukać, osuszyć i delikatnie oprószyć solą. W niemetalowej misce lub pojemniku wymieszać składniki marynaty: imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód.
Włożyć filety rybne i wymieszać. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Filety wyjąć z marynaty wraz z całym imbirem oraz nasionami sezamu i ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu. Grillować z każdej strony mniej więcej po 3 minuty. Pod koniec grillowania posmarować rybę pozostałą płynną marynatą.
Marynata do wieprzowiny (1. rodzaj)
- szklanka wody
- 2/3 szklanki octu winnego
- cebula
- 20 ziaren jałowca
- 10 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- łyżeczka rozmarynu
- kilka szpilek świerkowych
Marynata do wieprzowiny (2. rodzaj)
- pół litra białego wytrawnego wina
- cebula
- marchew
- por
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- goździk
- kilka ziaren pieprzu
- liść laurowy
- łyżeczka tymianku
Uwaga!
Nie należy wkładać do zalewy mięsa wcześniej zamrażanego, ponieważ całkowicie i nieodwracalnie utraciłoby swoją soczystość. Natomiast można zamrozić mięso już zamarynowane.
Mięsa ciemne oraz pochodzące z niezbyt młodych sztuk wymagają znacznie dłuższego marynowania (nawet do 5 dni) i w mocniejszych zalewach niż mięsa białe i młode.
Marynata do wołowiny
- szklanka wody
- 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- ewentualnie warzywa (marchew, cebula, pietruszka, kawałek selera)
Marynata do cielęciny na dziko
- szklanka octu winnego
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- kilkanaście rozgniecionych ziaren jałowca
- sól
Cielęcinę naszpikować słoniną, natrzeć jałowcem. Zagotować ocet, dodać wino, przyprawy i zalać mięso gorącą zalewą. Po wystudzeniu zostawić w lodówce na 2-4 dni.
Marynata ziołowa
- 2 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- po 5 jagód jałowca i pieprzu
- łyżeczka gorczycy
- po ćwierć łyżeczki: cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu
- po małym kawałku selera i pora
- marchew
Marynata warzywna
- 5 łyżek oleju
- łyżka octu winnego
- łyżka cukru
- nieduża posiekana cebula
- warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka, seler)
- po kruszony listek laurowy
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Marynata do cukinii i bakłażana
- łyżka oliwy
- 2-3 łyż ki posiekanych ulubionych ziół,
- np. kolendry, bazylii, tymianku
- łyżka octu balsamicznego lub winnego
- łyżka soku z cytryny lub limonki
Oberżynę (bakłażana) lub cukinię pokroić wzdłuż na pół centymetrowe plastry, nasmarować bejcą i marynować mniej więcej przez godzinę. Plastry układać na grillu na tacce aluminiowej lub owinięte folią aluminiową w taki sposób, aby po wstały sakiewki, i piec aż do zarumienienia skór ki na brzegach i nabrania przez warzywa kremowej konsystencji. Po upieczeniu posypać odrobiną sera feta.
Fragment książki "Jedz pysznie, chudnij cudnie... w święta, na grillu i imieninach" Magdaleny Makarowskiej.
Zobacz także: