Marynaty do mięs

Nie kupuj gotowych martynat. Sama przygotujesz znacznie lepsze
Nie kupuj gotowych martynat. Sama przygotujesz znacznie lepsze123RF/PICSEL
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • pół szklanki soku z grejpfruta
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli 
  • 2 łyżki miodu
  • półtorej łyżki sosu sojowego
  • sok i skórka z jednej limonki lub małej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • po 2 łyżeczki: sproszkowanej ostrej papryki, świeżo zmielonego pieprzu i soli
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • główka czosnku
  • pół opakowania czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu, sól, pieprz
  • 2 średnie cebule pokrojone w krążki
  • ćwierć litra mocnego białego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • starty ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu cayenne lub parę kropli sosu tabasco
Możemy wykorzystywać ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z oliwą lub octem balsamicznym
Możemy wykorzystywać ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z oliwą lub octem balsamicznymmateriały prasowe
  • 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego (soku z cytryny lub limonki)
  • 5-6 łyżek sosu sojowego (najlepiej gęstego)
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka miodu lub cukru
  • sól
  • szklanka wody
  • 2/3 szklanki octu winnego
  • cebula
  • 20 ziaren jałowca
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka rozmarynu
  • kilka szpilek świerkowych
  • pół litra białego wytrawnego wina
  • cebula
  • marchew
  • por
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • goździk
  • kilka ziaren pieprzu
  • liść laurowy
  • łyżeczka tymianku
  • szklanka wody
  • 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • ewentualnie warzywa (marchew, cebula, pietruszka, kawałek selera)
  • szklanka octu winnego
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • kilkanaście rozgniecionych ziaren jałowca
  • sól
  • 2 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • po 5 jagód jałowca i pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • po ćwierć łyżeczki: cząbru, tymianku, lubczyku i rozmarynu
  • po małym kawałku selera i pora
  • marchew
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka octu winnego
  • łyżka cukru
  • nieduża posiekana cebula
  • warzywa starte na tarce o dużych oczkach (marchew, pietruszka, seler)
  • po kruszony listek laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżka oliwy
  • 2-3 łyż ki posiekanych ulubionych ziół,
  • np. kolendry, bazylii, tymianku
  • łyżka octu balsamicznego lub winnego
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
materiały prasowe
Wrestlerka Marta Gołębiowska: Czuję, że żyjęStyl.pl
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?