Maślany kurczak
Potrawa pełna smaku i aromatu.

Składniki
- 1,5 kg kurczak
- sól i pieprz
- 5 ząbków czosnku + 2 całe główki
- 4 kwaśne jabłka
- listki szałwii
- 5 szalotek
- sok z cytryny
- 12 dag stopionego masła
- 2 łyżki oliwy
- 20 dag małych pieczarek
Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i posiekanymi ząbkami czosnku. Pod skórę wciśnij kilka liści szałwii i wstaw kurczaka na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij go i do środka włóż pokrojone w ósemki jabłka.Pieczarki obierz. Czosnek i cebulki również obierz i przekrój na pół. l Kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj masłem i piecz godzinę w 180°C. Co kilka minut smaruj go sosem, który wypłynie podczas pieczenia. W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej na patelni oliwę, włóż główki czosnku, cebule i pieczarki. Smaż 7 minut, posól i dodaj do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. Zobacz także: