Reklama

Maślany kurczak

Potrawa pełna smaku i aromatu.

Składniki

  • 1,5 kg kurczak
  • sól i pieprz
  • 5 ząbków czosnku + 2 całe główki
  • 4 kwaśne jabłka
  • listki szałwii
  • 5 szalotek
  • sok z cytryny
  • 12 dag stopionego masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 dag małych pieczarek

Kurczaka natrzyj solą, pieprzem i posiekanymi ząbkami czosnku. Pod skórę wciśnij kilka liści szałwii i wstaw kurczaka na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij go i do środka włóż pokrojone w ósemki jabłka.

Pieczarki obierz. Czosnek i cebulki również obierz i przekrój na pół. l Kurczaka włóż do żaroodpornego naczynia, posmaruj masłem i piecz godzinę w 180°C. Co kilka minut smaruj go sosem, który wypłynie podczas pieczenia. 

W czasie gdy kurczak się piecze, rozgrzej na patelni oliwę, włóż główki czosnku, cebule i pieczarki. Smaż 7 minut, posól i dodaj do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy