Matjasowe sałatki
Matjasa możemy podać na wiele sposobów, np. w sałatce.
Składniki na 4 porcje: 2 buraki, 1 cebula, 30 dag selera, 2 jaja, 30 dag ziemniaków, 2 korniszony, pieprz, 4 filety śledziowe Matjas Lisner, cukier, 30 dag gęstej kwaśnej śmietany, ocet winny, 10 dag majonezu, sól, 1 łyżka kaparów ze słoja, 1 pęczek koperku.
Buraczki wyszorować, gotować 45 minut w posolonej wodzie. Obrać, pokroić w kosteczkę. Ziemniaki i selera obrać, pokroić w kosteczkę, gotować 10 minut w posolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Ogórki i filety śledziowe drobno pokroić. Śmietanę wymieszać z majonezem. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem.
Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać w salaterce z kaparami i sosem śmietanowym. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Sałatkę udekorować kaparami. Podawać np. z białym chlebem.
Składniki na 4 porcje: 1 jajko, 1 korniszon, 12,5 dag kiełbasy parówkowej, 1 jabłko, 2 filety śledziowe Matjas Lisner, sól, 1 cebula, 1 łyżka octu, 1 łyżka oleju, pieprz, 1 łyżeczka musztardy, 2 gałązki natki, 2 łyżki kaparów ze słoika, 5 dag wędzonego boczku.
Jajko ugotować na twardo. Ogórek pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na kawałeczki. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, pokroić w słupki. Filety śledziowe pociąć na kawałeczki. Cebulę obrać, drobniutko posiekać.
Olej połączyć z musztardą i octem. Dodać cebulę. Przyprawić pieprzem i solą. Do sosu dołożyć posiekaną natkę pietruszki, kapary i posiekane składniki sałatki. Boczek pokroić w kosteczkę. Wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Dodać do sałatki. Jajko pokroić w plasterki. Ułożyć na sałatce. Danie udekorować kaparami. Serwować np. z ciemnym pieczywem.