Sezon jest krótki, więc warto się najeść do syta. Najlepsze szparagi wg Ewy Wachowicz

Sezon jest krótki, więc warto się najeść do syta. Najlepsze szparagi wg Ewy Wachowicz
Sezon jest krótki, więc warto się najeść do syta. Najlepsze szparagi wg Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Przepis na krem z białych szparagów

Aromatyczna kremowa zupa czosnkowa podana w ozdobnej miseczce, udekorowana świeżą natką pietruszki, wokół położone ząbki czosnku i kromki świeżego pieczywa.
Krem z białych szparagówIvan Danik123RF/PICSEL
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 szt. ziemniaków
  • 1,5 l wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • chipsy z boczku
  1. Szparagi starannie umyć a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego ziemniaki i szparagi pokrojone na kawałki.
  2. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito).
  3. Dodać serek mascarpone, wymieszać.
  4. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
  6. Zupę nałożyć na talerz. Dorzucić chrupiący boczek.

Przepis na szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Białe szparagi z szynką
Białe szparagi z szynką123RF/PICSEL
  • 1 pęczek białych szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • masło do smażenia
  • szynka parmeńska lub plastry boczku wędzonego
  • parmezan
  1. Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru.
  2. Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
  3. Na roztopione masło wrzucić szynkę parmeńską (ewentualnie boczek), lekko podsmażyć, dodać szparagi, wymieszać.
  4. Przełożyć na talerz, udekorować płatkami parmezanu.

Przepis na zielone szparagi z piekarnika

Danie z zielonych szparagów owiniętych plastrami szynki, posypane tartym serem, w dużej, zielonej brytfannie. Obok deska do krojenia z przygotowanymi składnikami. Cała kompozycja znajduje się na ciemnym drewnianym stole.
Szparagi z piekarnika123RF/PICSEL
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • pomidorki koktajlowe
  1. Szparagi opłukać - jeśli są młode, nie trzeba ich obierać.
  2. Odłamać zdrewniałe końce, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
  3. Przy okazji można też zapiec pomidorki koktajlowe.
  4. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Zobacz również:

Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym lub poszetowym

Szparagi z jajkiem
Szparagi z jajkiem123RF/PICSEL
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło
  • jajko sadzone lub poszetowe
  • grillowana cytryna
  1. Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Odłamać twarde końcówki.
  2. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Posmarować oliwą i upiec na grillu lub patelni grillowej, obracając od czasu do czasu. Ruszt przed grillowaniem warto natłuścić. W ten sam sposób można zapiec szparagi w piekarniku.
  4. Podawać z wiórkami zimnego masła, jajkiem sadzonym lub poszetowym i grillowaną cytryną (wystarczy przeciąć na pół i upiec na ruszcie).

Przepis na szparagi pod beszamelem

Szparagi z sosem bezszamelowym
Szparagi z sosem bezszamelowymH.LEITNER123RF/PICSEL
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 150 g sera żółtego
  1. Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
  2. Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.
  3. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zetrzeć trochę sera żółtego i wymieszać.
  4. Szparagi umieścić w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i posypać resztą startego sera żółtego. Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).
"Ewa gotuje": Tarta z kremem różanymPolsat