Sezon jest krótki, więc warto się najeść do syta. Najlepsze szparagi wg Ewy Wachowicz
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Na straganach dostępne są zarówno te białe, jak i zielone. Jedne i drugie warto wykorzystać w kuchni. Zwłaszcza, że można przygotować je na wiele kreatywnych sposobów. Dzisiaj podzielę się kilkoma propozycjami.

Szparagi są bardzo popularne, ale sezon na nie, nie trwa zbyt długo. Dlatego też nie ma co zwlekać z ich wykorzystaniem. Jeśli chodzi o te zielone, to są one bardziej popularne i bardzo łatwo wykorzystać je w kuchni. Tak naprawdę tych młodych nie trzeba nawet obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować. Podane z masłem będą smakować doskonale. Opcji jest jednak znacznie więcej.
Przepis na krem z białych szparagów

Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 szt. ziemniaków
- 1,5 l wywaru jarzynowego
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do podania:
- chipsy z boczku
Opis przygotowania:
- Szparagi starannie umyć a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego ziemniaki i szparagi pokrojone na kawałki.
- Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito).
- Dodać serek mascarpone, wymieszać.
- Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
- Zupę nałożyć na talerz. Dorzucić chrupiący boczek.
Przepis na szparagi z szynką parmeńską i parmezanem

Inną propozycją na danie z wykorzystaniem białych szparagów to podanie ich z szynką parmeńską i parmezanem. Szynkę parmeńską z powodzeniem możecie też zastąpić plastrami boczku wędzonego.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- sól
- szczypta cukru
- masło do smażenia
- szynka parmeńska lub plastry boczku wędzonego
- parmezan
Opis przygotowania:
- Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru.
- Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
- Na roztopione masło wrzucić szynkę parmeńską (ewentualnie boczek), lekko podsmażyć, dodać szparagi, wymieszać.
- Przełożyć na talerz, udekorować płatkami parmezanu.
Przepis na zielone szparagi z piekarnika

Pora na szparagi zielone. Ponieważ nie wymagają one obierania ze skórki są zdecydowanie szybsze w przygotowaniu. Takie z piekarnika mogą być idealną przekąską lub dodatkiem do potraw mięsnych. Można je prosto przygotować. Oto przepis.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- oliwa
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- pomidorki koktajlowe
Opis przygotowania:
- Szparagi opłukać - jeśli są młode, nie trzeba ich obierać.
- Odłamać zdrewniałe końce, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
- Przy okazji można też zapiec pomidorki koktajlowe.
- Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym lub poszetowym

Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- oliwa
- masło
Do podania
- jajko sadzone lub poszetowe
- grillowana cytryna
Opis przygotowania:
- Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Odłamać twarde końcówki.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Posmarować oliwą i upiec na grillu lub patelni grillowej, obracając od czasu do czasu. Ruszt przed grillowaniem warto natłuścić. W ten sam sposób można zapiec szparagi w piekarniku.
- Podawać z wiórkami zimnego masła, jajkiem sadzonym lub poszetowym i grillowaną cytryną (wystarczy przeciąć na pół i upiec na ruszcie).
Polecamy również: Racuszki na zsiadłym mleku z najlepszego przepisu. Uwielbiam na śniadanie lub kolację
Przepis na szparagi pod beszamelem

I na sam koniec trochę bardziej pracochłonne danie, a mianowicie szparagi pod beszamelem.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- sól
- szczypta cukru
Beszamel
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
- 150 g sera żółtego
Opis przygotowania:
- Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
- Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.
- Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zetrzeć trochę sera żółtego i wymieszać.
- Szparagi umieścić w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i posypać resztą startego sera żółtego. Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).
Opcji na wykorzystanie szparagów jest bez liku. Jeśli macie na nie ochotę, to nie zwlekajcie i wybierzcie się na pobliski stragan. Sezon na nie nie trwa zbyt długo.
Zobacz też: Proste, pyszne i szybkie śniadania ze szparagami w roli głównej. Będziesz chciała robić je codziennie