Mazurek makowo-migdałowy
Składniki
Skąldniki:
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 3 jajka
- 3 łyżki mąaka ziemniaczana
- lukier
- 10 dag migdały
- 25 dag i 20 dag mąka
- 1/4 szklanki mleko
- 1 łyżka bułka tarta
- garść rodzynki
- 5 łyżek cukier puder
- 1/4 łyżeczki soda oczyszczona
- 25 dag masło
- 10 dag cukier
- polewa czekoladowa
- aromat migdałowy
Mąkę przesiej na blat, dodaj twarde masło oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekaj szybko szerokim nożem. Teraz dodaj przetarte przez sitko żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je szybko, aby zimne masło nie zdążyło się roztopić. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i schładzaj 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Wylep nim prostokątną formę, formując brzegi ciasta o wysokości 3 cm. Podpiecz 10-12 minut w 170° C.
Mak sparz wrzątkiem, następnie starannie osącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, sodę, aromat oraz mleko i wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą makową, dodaj też migdały i rodzynki. Rozsmaruj na cieście. Piecz 25-30 min w temp. 180° C. Ostudzony mazurek udekoruj lukrem i polewą czekoladową.