Reklama

Meksykańskie burrito z mięsem

Masz dość rutyny obiadowej? Wyczaruj Meksyk w swoim domu! W naprawdę łatwy sposób możesz przyrządzić pyszne burrito z mięsem mielonym.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 placki tortilli
  • pół szklanki tartego żółtego sera
  • puszka czerwonej fasoli
  • ostra papryczka
  • pół puszki kukurydzy
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w piórka, ostrą papryczkę pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w cienkie plasterki lub bardzo drobno siekamy. 

2. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. 

3. Na oleju podsmażamy cebulę i papryczkę chili, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła. 

4. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Cały czas podsmażając, dodajemy przecier pomidorowy, a następnie fasolę i przyprawy. Mieszamy, by nadzienie się nie przypaliło. Mięso powinno się smażyć ok. 20 minut. 

Reklama

5. Ciepły farsz wykładamy na środek rozłożonych i posypanych serem tortilli. Następnie zwijamy je w rulon lub składamy na pół. 

6. Tortille przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy 5-7 minut, aż placki się zarumienią, a ser rozpuści. Posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy