Meksykańskie burrito z mięsem
Masz dość rutyny obiadowej? Wyczaruj Meksyk w swoim domu! W naprawdę łatwy sposób możesz przyrządzić pyszne burrito z mięsem mielonym.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 4 placki tortilli
- pół szklanki tartego żółtego sera
- puszka czerwonej fasoli
- ostra papryczka
- pół puszki kukurydzy
- czerwona cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- sól, pieprz
- świeża kolendra
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w piórka, ostrą papryczkę pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w cienkie plasterki lub bardzo drobno siekamy.
2. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
3. Na oleju podsmażamy cebulę i papryczkę chili, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła.
4. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Cały czas podsmażając, dodajemy przecier pomidorowy, a następnie fasolę i przyprawy. Mieszamy, by nadzienie się nie przypaliło. Mięso powinno się smażyć ok. 20 minut.
5. Ciepły farsz wykładamy na środek rozłożonych i posypanych serem tortilli. Następnie zwijamy je w rulon lub składamy na pół.
6. Tortille przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy 5-7 minut, aż placki się zarumienią, a ser rozpuści. Posypujemy posiekaną świeżą kolendrą.
Zobacz także: