Meksykańskie zawijańce
Cukinia: łatwa w obróbce i pyszna, a zrobisz z niej sałatkę, przekąskę, zupę i danie główne!
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 cukinie
- po 1/2 puszki czerwonej fasoli i kukurydzy
- 20 dag tartej goudy
- 5 pomidorów
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 3 dymki
- 1/2 pęczka kolendry lub bazylii
- sól, pieprz, papryka ostra, kolendra, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Mięso obsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i nasionami kolendry, wlać 1/2 l wody, dusić 20 min. Wyjąć mięso, posiekać, połączyć z odcedzoną fasolą i kukurydzą, posiekaną dymką i połową świeżej kolendry, skórką z cytryny i połową sera, doprawić na ostro.
2. Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na plastry, posolić, po 15 min układać je po 3, nadziewać, zwinąć.
3. Pomidory rozgotować w bulionie po mięsie, doprawić solą, pieprzem, bazylią, przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć zawijańce, posypać resztą sera, piec 15 min w temperaturze 200°C.
Zobacz także: