Meksykańskie zawijańce

Cukinia: łatwa w obróbce i pyszna, a zrobisz z niej sałatkę, przekąskę, zupę i danie główne!

Cukinię na zawijańce trzeba pokroić w bardzo cienkie plastry, grubości najwyżej 1 cm, żeby nie połamały się przy zwijaniu
Cukinię na zawijańce trzeba pokroić w bardzo cienkie plastry, grubości najwyżej 1 cm, żeby nie połamały się przy zwijaniu123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 cukinie
  • po 1/2 puszki czerwonej fasoli i kukurydzy
  • 20 dag tartej goudy
  • 5 pomidorów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 3 dymki
  • 1/2 pęczka kolendry lub bazylii
  • sól, pieprz, papryka ostra, kolendra, bazylia

Sposób przygotowania:

1. Mięso obsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i nasionami kolendry, wlać 1/2 l wody, dusić 20 min. Wyjąć mięso, posiekać, połączyć z odcedzoną fasolą i kukurydzą, posiekaną dymką i połową świeżej kolendry, skórką z cytryny i połową sera, doprawić na ostro. 

2. Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na plastry, posolić, po 15 min układać je po 3, nadziewać, zwinąć. 

3. Pomidory rozgotować w bulionie po mięsie, doprawić solą, pieprzem, bazylią, przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć zawijańce, posypać resztą sera, piec 15 min w temperaturze 200°C.

Zobacz także:

Makaron z cukinią i boczkiemStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas