Mielone na sześć sposobów. Który jest najlepszy?

Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

123RF/PICSEL

Mielone na sześć sposobów. Który jest najlepszy?

Z serkiem orzechowym

Składniki: 0,75 dag mielonego mięsa, posiekana cebula, jajko, 5 dag serka kremowego, łyżka posiekanych pistacji, 10 dag posiekanych włoskich orzechów, sól, pieprz, olej.

Przygotowanie: Mięso połącz z cebulą i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i usmaż na oleju. Ser połącz z orzechami włoskimi i nałóż go na gotowe kotlety. Zapiecz w nagrzanym piekarniku nastawionym na funkcję grill. Podawaj z czerwoną kapustą przesmażoną z winogronami. Gotowe danie posyp pistacjami.
Z wołowiny

Składniki: 60 dag mielonego mięsa wołowego, łyżka musztardy, żółtko, łyżka posiekanego oregano, 2 łyżki pokrojonych oliwek zielonych, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Mięso dokładnie wymieszaj z żółtkiem i musztardą. Dodaj oregano, oliwki i drobno posiekaną cebulę. Całość wymieszaj i uformuj kotleciki. Na rozgrzanym tłuszczu smaż kotlety po kilka minut z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Podawaj z frytkami udekorowane listkami oregano.
Z fetą i tzatzikami

Składniki: 0,5 kg mieszanego mielonego mięsa, 10 dag fety, cebula, 1/2 szklanki zielonych oliwek, czerstwa bułka, szklanka mleka, jajko, świeży ogórek, 15 dag serka kremowego, łyżeczka siekanego oregano, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Bułkę namocz w mleku. Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, lekko odciśniętą bułkę i jajko. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Mięso podziel na kilka porcji. Do każdej włóż kawałek fety, pokrojone oliwki i dokładnie zlep. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Ogórek umyj, osusz i zetrzyj na tarce, dodaj do serka wraz z oregano. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Kotlety podawaj z sosem tzatziki, udekorowane listkami oregano.
Z kapustą

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, mała kapusta biała, 2 duże cebule, 2 torebki ugotowanego ryżu, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: Ryż i kapustę ugotuj i ostudź. Do dużej miski wyłóż mięso i ryż. Wymieszaj. Kapustę posiekaj. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dla wzmocnienia smaku można podsmażyć także kapustę. Całość lekko ostudź i dodaj do masy mięsnej. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi wodą rękoma uformuj kotlety i usmaż z obu stron na złoto-brązowy kolor.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas