Reklama

Mielony stek Salisbury

Ta potrawa zyskała międzynarodową sławę i jest serwowana w najlepszych restauracjach. A może i na twoim stole?

Składniki

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Składniki na sos

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek (najlepiej ciemnych)
  • 2 łyżki mąki
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire

Sposób przygotowania:

1. Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, sosem Worcestershire oraz musztardą. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze wyrób masę. Uformuj z niej 4 steki. Na patelni rozgrzej olej. Włóż steki i obsmażaj je po ok. 5 minut z każdej strony. Zdejmij. Trzymaj w cieple. 

2. Na tę samą patelnię włóż drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmaż. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż. Oprósz mąką. Mieszając, smaż pół minuty. Nie przerywając mieszania, powoli wlewaj ciepły bulion. Kiedy zacznie wrzeć, wlej sos Worcestershire. 

Reklama

3. Zmniejsz płomień do minimum. Na patelnię włóż steki. Duś je przez 20 minut (po 10 minutach odwróć mięso). Zdejmij z patelni. Oprósz solą i pieprzem. Podawaj z pieczarkami i sosem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy