Mięso na patyku
Wyśmienita przekąska z mięsa mielonego na każdą imprezę.
Sposób przygotowania:
1. Zrób sos tzatziki: ogórek (ze skórką) umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij sok. Dodaj jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłódź.
2. Mięso połącz z posiekaną cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp przyprawę do kebaba, sól i pieprz. Wymieszaj. Do masy wlej wodę i ponownie ją wyrób. W dłoniach uformuj długie wałeczki i ponadziewaj je na patyczki (patyczki do szaszłyków namocz co najmniej godzinę w zimnej wodzie, aby się nie spaliły w czasie pieczenia ). Ułóż na ruszcie i piecz, aż będą dobrze zarumienione. Podaj z sosem.
Zobacz także: