Migdałowa Pani Walewska
Migdałowe wypieki - ich smak i aromat kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Spróbuj i daj się ponieść emocjom!
Sposób przygotowania:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż na około 30 minut do lodówki.
2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, partiami dosypuj cukier. Pod koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
3. Połowę wystudzonego ciasta rozwałkuj na placek i wylep nim dno formy o wym. 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 minut w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz drugi placek.
4. Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodaj do gotującego się mleka. Gotuj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch. Ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu wmieszaj aromat. Upieczone placki przełóż kremem. Wstaw do lodówki do stężenia.
Zobacz także: