Migdałowa Pani Walewska

Ciasto "Pani Walewska"c
Ciasto "Pani Walewska"c123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 18 proc.
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

na bezę

  • 6 białek, szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

na krem

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 3-5 kropli aromatu migdałowego
Tarta z migdałowym kremem i gruszkamiStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?