Mini ciasteczka marchewkowe z glazurą serową
Zdrowe i łatwe w przygotowaniu.


Ciastka:Olej w sprayu1/2 szklanki połówek orzechów pecan 1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki tortowej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli drobnoziarnistej1/2 szklanki jasno-brązowego cukru1/2 szklanki 2-procentowego jogurtu greckiego1/3 szklanki oleju roślinnego1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii1 łyżeczka startej skórki cytrynowej3 duże jajka3 szklanki startej marchewki (około 0,5kg)Glazura:
1/2 szklanki plus 2 łyżki stołowe cukru pudru 2 łyżki stołowe lekkiego serka kremowego (neufchatel), w temperaturze pokojowej1 łyżeczka soku z cytryny1/4 łyżeczki czystego ekstraktu z waniliiSzczypta soli drobnoziarnistejPołówki orzechów pecan, rodzynki i/lub mielony cynamon, do ozdoby Sposób przyrządzenia: Ciastka:
1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni C. Popsikaj sprayem tackę do muffinek.
2. Wyłóż orzechy pecan na tackę pokrytą papierem do pieczenia i praż w piekarniku przez 10 do 12 minut. Odstaw do schłodzenia, następnie włóż do miksera i miksuj na małe kawałki (ale nie drobne).
3. Połącz siekane orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sodę i sól w dużej misce. W innej misce wymieszaj brązowy cukier, jogurt, olej, ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową i jajka, następnie wmieszaj marchewkę. Powoli połącz obie mieszanki. Podziel ciasto równo między wgłębieniami w formie (nie martw się, jeśli będzie go mało; ciastka urosną w trakcie pieczenia.)
4. Piecz, aż ciastka będą sprężyste, a wykałaczka włożona do środka będzie czysta po wyjęciu, 20-22 minuty. Odstaw ciastka do schłodzenia w foremkach, następnie przenieś je na stojak.
Glazura:
1. W średniej misce wymieszaj cukier, serek, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i sól. Na każde ciastko nałóż około 1 łyżeczkę glazury, rozprowadź spodem łyżki. Dekoruj wedle woli.
Wartości odżywcze na porcję: Kalorie: 250; Tłuszcz: 11 gramów; Tłuszcze nasycone: 2 gramy; Białko: 5 gramów; Węglowodany: 31 gramów; Cukier: 17 gramów; Błonnik: 3 gramy; Cholesterol: 49 miligramów; Sód: 316 miligramów
Przepis pochodzi z Food Network Kitchen