Reklama

Miniaturowe pączki kajmakowe

Mniejsze, ale smaczniejsze!

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 1h 20 min

Czas gotowania: ¼ h

Ilość porcji: 20

Składniki:

1 łyżeczka cukru pudru

4g suchych drożdży

90 ml tłustego mleka, podgrzanego

230 g mąki

½ łyżeczki soli

20g roztopionego masła

½ puszki kajmaku

10 łyżeczek oleju roślinnego

1 jajko

100g cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

Do karmelu:

90g cukru pudru

1 łyżeczka syropu złocistego

50 ml śmietany tortowej

 Sposób przygotowania:

Reklama

1. Łyżeczkę cukru pudru, drożdże i mleko umieść w misce, przykryj i pozostaw na 20 min. Mieszanka powinna się spienić.

2. W tym czasie przesiej razem mąkę i sól, dodaj jajko, roztopione masło i mieszankę z drożdżami. Przykryj i odstaw na bok na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

3. Ugnieć ciasto na blacie posypanym mąką. Podziel ciasto na 20 kawałków. Uformuj 20 lekko spłaszczonych kulek. Umieść w każdym kawałku niewielką ilość kajmaku i zamknij szczelnie kulkę uważając, aby kajmak nie wypłynął na zewnątrz.

4. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 150 stopni (sprawdź termometrem). Wrzucaj kulki małymi partiami na około 3 minuty. Pamiętaj, aby je przekręcić po odpowiednim czasie, aby były brązowe z obu stron.

5. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia w pobliżu patelni i rozsyp na nim cukier puder i cynamon. Obok rozłóż ręcznik kuchenny. Kiedy pączki będą już usmażone, wyjmij je za pomocą łyżki durszlakowej i połóż na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie obtocz pączki w cukrze z cynamonem. Pozostaw pączki do ostygnięcia.

6. W garnku umieść cukier puder i syrop złocisty i rozpuść na niewielkim ogniu. Potem zwiększ ogień aż do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i zmieszaj zawartość garnka ze śmietanką tortową. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zanurz w powstałym kremie czubki pączków.  Potem odłóż je na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.

 W Tłusty Czwartek 12 lutego kanał Polsat Food Network zaprasza na 24 godziny emisji  smakowitych programów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pozycję: ,,Nigella ucztuje" (11:00, 17:00, 21:00), w której z pewnością będzie można znaleźć sporo rozkoszy dla podniebienia
i inspiracji na ostatni czwartek karnawału.



materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy