Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 1h 20 min
Czas gotowania: ¼ h
Ilość porcji: 20
Składniki:
1 łyżeczka cukru pudru
4g suchych drożdży
90 ml tłustego mleka, podgrzanego
230 g mąki
½ łyżeczki soli
20g roztopionego masła
½ puszki kajmaku
10 łyżeczek oleju roślinnego
1 jajko
100g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Do karmelu:
90g cukru pudru
1 łyżeczka syropu złocistego
50 ml śmietany tortowej
Sposób przygotowania:
1. Łyżeczkę cukru pudru, drożdże i mleko umieść w misce, przykryj i pozostaw na 20 min. Mieszanka powinna się spienić.
2. W tym czasie przesiej razem mąkę i sól, dodaj jajko, roztopione masło i mieszankę z drożdżami. Przykryj i odstaw na bok na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. Ugnieć ciasto na blacie posypanym mąką. Podziel ciasto na 20 kawałków. Uformuj 20 lekko spłaszczonych kulek. Umieść w każdym kawałku niewielką ilość kajmaku i zamknij szczelnie kulkę uważając, aby kajmak nie wypłynął na zewnątrz.
4. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 150 stopni (sprawdź termometrem). Wrzucaj kulki małymi partiami na około 3 minuty. Pamiętaj, aby je przekręcić po odpowiednim czasie, aby były brązowe z obu stron.
5. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia w pobliżu patelni i rozsyp na nim cukier puder i cynamon. Obok rozłóż ręcznik kuchenny. Kiedy pączki będą już usmażone, wyjmij je za pomocą łyżki durszlakowej i połóż na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie obtocz pączki w cukrze z cynamonem. Pozostaw pączki do ostygnięcia.
6. W garnku umieść cukier puder i syrop złocisty i rozpuść na niewielkim ogniu. Potem zwiększ ogień aż do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i zmieszaj zawartość garnka ze śmietanką tortową. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zanurz w powstałym kremie czubki pączków. Potem odłóż je na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.
W Tłusty Czwartek 12 lutego kanał Polsat Food Network zaprasza na 24 godziny emisji smakowitych programów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pozycję: ,,Nigella ucztuje" (11:00, 17:00, 21:00), w której z pewnością będzie można znaleźć sporo rozkoszy dla podniebienia
i inspiracji na ostatni czwartek karnawału.