Minibiszkopty
Biszkoptowe krążki można posmarować czekoladowym kremem typu nutella.
1. Przesiane obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec dosypując oba cukry. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec, w 2-3 porcjach, wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-30 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta foremką wytnij krążki.
2. Czekoladę posiekaj. Śmietankę podgrzej. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę oraz kawę. Odstaw na 2-3 minuty a następnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Garnek przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 12 godz. Schłodzoną masę ubij mikserem aż powstanie gęsty krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na biszkoptowe krążki. Wierzch oprósz kakao i udekoruj czekoladowymi ozdobami.
Zobacz także: