Reklama

Minibiszkopty

Biszkoptowe krążki można posmarować czekoladowym kremem typu nutella.


Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g kakao

Składniki na krem:

  • 150 g białej czekolady
  • 300 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)

Składniki dodatkowe:

  • kakao

  1. Przesiane obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec dosypując oba cukry. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec, w 2-3 porcjach, wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20-30 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta foremką wytnij krążki.

2. Czekoladę posiekaj. Śmietankę podgrzej. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę oraz kawę. Odstaw na 2-3 minuty a następnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Garnek przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 12 godz. Schłodzoną masę ubij mikserem aż powstanie gęsty krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na biszkoptowe krążki. Wierzch oprósz kakao i udekoruj czekoladowymi ozdobami.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy