Minipączki
Składniki
- 50 ml alkohol (np. rum)
- szczypta sól
- 5 dag drożdże
- 1 litr olj do smażenia
- sok z cytryny
- 200 dag ciepłe mleko
- cukier puder
- 2 łyżki rozpuszczone masło
- 2 żółtko
- 50 dag mąka
- 5 dag cukier
3 min
7 i wiecej osób
Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z lekko podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić, by wystygło.
Mąkę przesiać do miski, wlać do niej rozczyn, dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol oraz szczyptę soli. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywszy ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki i formować małe pączki, ponownie odstawić do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Pączki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Pączki wyłowić i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zrobić lukier z cukru pudru, soku z cytryny i minimalnej ilości wody. Polać ostudzone pączki.