Miniptysie z kremem waniliowym
Coś na osłodę dnia? Polecamy przepis na pyszne ptysie z kremem!
Sposób przygotowania:
1. Mleko zagotowujemy z 1/3 szklanki wody, masłem i szczyptą soli, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy przesianą mąkę, energicznie mieszając. Łączymy z jajem, a gdy składniki się połączą, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe jaja, aż powstanie gładkie ciasto, które zacznie odchodzić od ścian garnka. Przekładamy je do worka cukierniczego z gwiazdkową końcówką.
2. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nie po 8 równej wielkości ptysi, zostawiając w miarę duże odstępy. Pieczemy 20-25 minut w 225ºC, blacha po blasze. Wyjmujemy z piekarnika i od razu ostrym nożem przekrawamy ptysie na pół. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Chwilę przed końcem dodajemy stopniowo 3 łyżeczki cukru pudru i likier waniliowy, miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskamy porcje na dolne części ciastek. Przykrywamy górną częścią, układamy na paterze lub dużym talerzu. Pozostały cukier puder przesypujemy na sitko i oprószamy nim ciastka. Ptysie wstawiamy na pół godziny do lodówki. Podajemy ze świeżymi owocami, np. truskawkami.
Zobacz także: