Reklama

Miniptysie z kremem waniliowym

Coś na osłodę dnia? Polecamy przepis na pyszne ptysie z kremem!

Składniki

  • pół szklanki mleka
  • 100 g masła
  • półtorej szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • pół litra śmietanki kremówki
  • 4–5 łyżek likieru waniliowego
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotowujemy z 1/3 szklanki wody, masłem i szczyptą soli, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy przesianą mąkę, energicznie mieszając. Łączymy z jajem, a gdy składniki się połączą, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe jaja, aż powstanie gładkie ciasto, które zacznie odchodzić od ścian garnka. Przekładamy je do worka cukierniczego z gwiazdkową końcówką. 

2. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na nie po 8 równej wielkości ptysi, zostawiając w miarę duże odstępy. Pieczemy 20-25 minut w 225ºC, blacha po blasze. Wyjmujemy z piekarnika i od razu ostrym nożem przekrawamy ptysie na pół. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Reklama

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Chwilę przed końcem dodajemy stopniowo 3 łyżeczki cukru pudru i likier waniliowy, miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskamy porcje na dolne części ciastek. Przykrywamy górną częścią, układamy na paterze lub dużym talerzu. Pozostały cukier puder przesypujemy na sitko i oprószamy nim ciastka. Ptysie wstawiamy na pół godziny do lodówki. Podajemy ze świeżymi owocami, np. truskawkami. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy