Reklama

Miniserniczki

Ten uroczy deser zaskoczy twoich wszystkich gości!

Składniki

  • 150 g herbatników
  • 40 g masła
  • 500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki proszku budyniowego, np. śmietankowego lub waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan- -fixu
  • truskawki

Sposób przygotowania:

1. Masło włóż do rondelka, roztop. Herbatniki rozdrobnij blenderem, by miały konsystencję piasku. Wlej przestudzone masło, wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Masę ciasteczkową wyłóż na dno papilotek, delikatnie ugnieć. 

2. Do miski włóż twaróg. Wsyp cukier, cukier z wanilią oraz proszek budyniowy, zmiksuj. Dodaj jajka, krótko zmiksuj. Masę serową przelej do foremek. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Wstaw formę z serniczkami. Piecz 5 min. Następnie zmniejsz temp. do 110°C i piecz jeszcze 20 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec wsypując śmietan-fix i cukier puder. Wystudzone serniczki udekoruj ubitą śmietanką i truskawkami.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy