Miodownik
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem, sodą i szczyptą soli, przesiekać z zimnym masłem, wbić jaja, wlać miód, szybko zagnieść. Podzielić na 3 części, każdą owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone części ciasta rozwałkować na niewysokie placki.
Piec je oddzielnie ok. 15 min w temp. 180°C na dużej blasze na złoto, ostudzić.
2. W rondlu zagotować mleko na krem, wsypać cukier zwykły i kaszę mannę, gotować ok. 4 minuty, nieustannie mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec ucierania dodawać porcjami puder, wystudzoną kaszę i ekstrakt waniliowy.
3. Masło na polewę rozpuścić w rondlu z cukrem, wymieszać na gładko z kakao i śmietaną.
4. Na upieczonym blacie ciasta rozłożyć porcję kremu, przykryć kolejnym blatem, powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch ciasta pokryć przestudzoną polewą, odstawić do lodówki na całą noc.