Reklama

Miodownik

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 12 dag cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • sól

Składniki na krem

  • 3 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 20 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 10 dag cukru pudru
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na polewę

  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru
  • po 2 łyżki kwaśnej śmietany i gorzkiego kakao

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem, sodą i szczyptą soli, przesiekać z zimnym masłem, wbić jaja, wlać miód, szybko zagnieść. Podzielić na 3 części, każdą owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone części ciasta rozwałkować na niewysokie placki.
Piec je oddzielnie ok. 15 min w temp. 180°C na dużej blasze na złoto, ostudzić.

2. W rondlu zagotować mleko na krem, wsypać cukier zwykły i kaszę mannę, gotować ok. 4 minuty, nieustannie mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, zdjąć z ognia, wystudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec ucierania dodawać porcjami puder, wystudzoną kaszę i ekstrakt waniliowy.

Reklama

3. Masło na polewę rozpuścić w rondlu z cukrem, wymieszać na gładko z kakao i śmietaną.

4. Na upieczonym blacie ciasta rozłożyć porcję kremu, przykryć kolejnym blatem, powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch ciasta pokryć przestudzoną polewą, odstawić do lodówki na całą noc.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy