Reklama

Miodownik

Smakowite, aksamitne ciasto miodownik. Przepis na ten wyśmienity deser inspirowany jest kuchnią magnacką.

Składniki

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek miodu

Składniki na nadzienie

  • 1 l mleka
  • ½ szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 15 łyżek kaszy manny
  • 1½ kostki masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki

Składniki ozdobne

  • orzechy włoskie w karmelu

Przepis pochodzi z 341. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sodę i masło. Wysiekać. Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka wybić jajka. Dodać miód. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluchy podsypać mąką i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Połowę mleka wlać do garnka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wymieszać i zagotować.

Resztą mleka zalać kaszę mannę. Wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować. Odstawić do wystudzenia.

Reklama

Masło utrzeć. Dodać zimną kaszę. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać.

Zimne ciasto podzielić na 8 porcji. Każdą ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Okrągłe placki piec na blasze przez 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić.

Pierwszy placek posmarować masą grysikową. Przykryć drugim plackiem, docisnąć i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Nałożyć kolejny krążek, posmarować masą z grysikiem i w ten sposób złożyć cały miodownik. Wierzch posmarować masą grysikową. Udekorować orzechami w karmelu. 

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy