Miodownik
Smakowite, aksamitne ciasto miodownik. Przepis na ten wyśmienity deser inspirowany jest kuchnią magnacką.
Składniki
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki sody
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 5 łyżek miodu
na nadzienie
- 1 l mleka
- ½ szklanki cukru
- laska wanilii
- 15 łyżek kaszy manny
- 1½ kostki masła
- 1 kieliszek spirytusu
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
ozdobne
- orzechy włoskie w karmelu
Przepis pochodzi z 341. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, sodę i masło. Wysiekać. Dodać cukier. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka wybić jajka. Dodać miód. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluchy podsypać mąką i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Połowę mleka wlać do garnka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wymieszać i zagotować.
Resztą mleka zalać kaszę mannę. Wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć. Dodać zimną kaszę. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać.
Zimne ciasto podzielić na 8 porcji. Każdą ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. Okrągłe placki piec na blasze przez 15 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić.
Pierwszy placek posmarować masą grysikową. Przykryć drugim plackiem, docisnąć i posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Nałożyć kolejny krążek, posmarować masą z grysikiem i w ten sposób złożyć cały miodownik. Wierzch posmarować masą grysikową. Udekorować orzechami w karmelu.