Masło rozpuszczamy i studzimy. Rodzynki namaczamy i dokładnie odsączamy. Jaja wybijamy do mleka i miksujemy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy 150 ml mleka z jajami, szczyptę soli, łyżkę rozpuszczonego masła i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, cynamon, cukier waniliowy i rodzynki, mieszamy. Po kilku minutach odcedzamy.
Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy na prostokąty o bokach 35x40 cm. Każdy smarujemy masłem i wykładamy na nie owoce, zostawiając na długich bokach wolne 3 cm. Zwijamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i przekładamy strudle. Oba polewamy pozostałym mlekiem z jajami i pieczemy ok. 45 minut w 200ºC. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.