Reklama

Mleczny strudel z rodzynkami

Ciasto z jabłkami.

Czas przyrządzenia: 100 min
Składniki dla: 12

Składniki

  • 750 g jabłek
  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 3 jaja
  • 3 łyżki masła
  • 200 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • sok z cytryny

Masło rozpuszczamy i studzimy. Rodzynki namaczamy i dokładnie odsączamy. Jaja wybijamy do mleka i miksujemy.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy 150 ml mleka z jajami, szczyptę soli, łyżkę rozpuszczonego masła i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, cynamon, cukier waniliowy i rodzynki, mieszamy. Po kilku minutach odcedzamy.

Ciasto dzielimy na pół. Rozwałkowujemy na prostokąty o bokach 35x40 cm. Każdy smarujemy masłem i wykładamy na nie owoce, zostawiając na długich bokach wolne 3 cm. Zwijamy.

Reklama

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i przekładamy strudle. Oba polewamy pozostałym mlekiem z jajami i pieczemy ok. 45 minut w 200ºC. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy