Reklama

Motyle w brzuchu - makaron z pomarańczami i awokado

​Farfalle po sardyńsku.

Do tej potrawy doskonale nadaje się niedojrzałe, twarde awokado. Danie to jest doskonałe na ciepło lub na zimno.

Składniki

  • makaron - farfalle, kokardki, motylki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 mała pomarańcza na sok (ważne, aby sok nie był zbyt kwaśny)
  • 1 niezbyt miękkie awokado
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • pepperoncino
  • odrobina curry lub kurkumy
  • natka pietruszki
  • tarty parmezan


Przygotowanie:

Rozdrobniony czosnek wrzucić na patelnię z oliwą, dodać pokrojone pomidory, sól i pieprz i dusić z przyprawami przez 3-4 minuty pod przykryciem.

Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę awokado oraz sok z pomarańczy i dusić jeszcze przez 1 minutę.

Całość wymieszać z makaronem ugotowanym al dente, dodać posiekaną natkę pietruszki, parmezan i podawać (komuś, kogo lubimy).

Przepis pochodzi z książki Anny Jurksztowicz "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić".

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy