Motyle w brzuchu - makaron z pomarańczami i awokado
Farfalle po sardyńsku.
Do tej potrawy doskonale nadaje się niedojrzałe, twarde awokado. Danie to jest doskonałe na ciepło lub na zimno.
Składniki
- makaron - farfalle, kokardki, motylki
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 mała pomarańcza na sok (ważne, aby sok nie był zbyt kwaśny)
- 1 niezbyt miękkie awokado
- oliwa
- sól i pieprz
- pepperoncino
- odrobina curry lub kurkumy
- natka pietruszki
- tarty parmezan
Rozdrobniony czosnek wrzucić na patelnię z oliwą, dodać pokrojone pomidory, sól i pieprz i dusić z przyprawami przez 3-4 minuty pod przykryciem.
Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę awokado oraz sok z pomarańczy i dusić jeszcze przez 1 minutę.
Całość wymieszać z makaronem ugotowanym al dente, dodać posiekaną natkę pietruszki, parmezan i podawać (komuś, kogo lubimy).
Przepis pochodzi z książki Anny Jurksztowicz "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić".