Mroźna pokusa
Sięgasz po ulubione owoce, miksujesz je i zamrażasz. W upalny dzień wyjmujesz z zamrażarki idealnie chłodzącą, lekką przekąskę.
Gdy upał doskwiera intuicyjnie rozglądamy się za czymś chłodnym. Lody domowej roboty doskonale orzeźwiają, a do te go wybornie smakują.
Zgodnie z modą na zdrowe odżywianie i dbałość o smukłą sylwetkę producenci lodów proponują lekkie lody na bazie jogurtu i sorbety. Tradycyjna śmietana i pełnotłuste mleko zostają w nich zastąpione lekkim jogurtem lub mlekiem odtłuszczonym.
Alternatywą dla osób dbających o linię są lody wodne, które wcale nie zawierają mleka. Niekiedy w miejsce cukru wprowadza się słodzik, który znacznie obniża wartość energetyczną produktu. Bezsprzeczną zaletą lodów wodnych jest fakt, że zupełnie nie zawiera ją cholesterolu. Dla osób uwielbiających lody mleczne ciekawą propozycją są kompozycje łączące tradycyjne lody mleczne z sorbetami owocowymi.
Producenci wprost prześcigają się w propozycjach kompozycji smakowych. Ma my na rynku sorbety m.in. z gruszek, malin, truskawek, ananasów, białego grejpfruta, czerwonej pomarańczy, a nawet rabarbaru. Wielkimi krokami dociera do nas moda z zagranicy, gdzie królują sorbety i lody o smakach warzyw. Także w Polsce można degustować już lody marchewkowe, czy pomidorowe. Nowością są lody piwne, szampańskie, energetyzujące, czekoladowe z chili, czy różane.
Raz na jakiś czas warto pokusić się o samodzielne przygotowanie pysznych deserów lodowych. Nie jest to wcale trudne, a daje pole do popisu dla fantazji i pomysłowości. Niskokaloryczne lody najlepiej przygotowywać na bazie jogurtu i sezonowych owoców. Bezwzględnie należy pamiętać o wyborze świeżych surowców o wysokiej jakości (świeże jajka ze sprawdzonego źródła, naturalny jogurt, śmietanka kremówka, owoce).
Cukier można zastąpić słodzikiem lub miodem. Ten ostatni, ma co prawda podobną do cukru liczbę kalorii, ale jest słodszy, dzięki cze mu można do dać go mniej. Jeśli nie przepadamy za miodem, można po prostu zmniejszyć ilość dodawane go cukru w stosunku do przepisu, a zwiększyć udział bazowych owoców. Gotową masę lodową można zamrozić w kubeczkach z patyczkiem włożonym w środek, specjalnych foremkach do lodów lub w większym pojemniku, z którego można wykrawać lody w efektywne kształty, np. okrągłą łyżką albo foremkami do ciastek.
Bardzo proste w przygotowaniu są sorbety. To świetny pomysł na wykwintny deser na przyjęcie. W sklepach z wyposażeniem gospodarstwa domowego można zna leźć specjalne, fantazyjne foremki, pojemniczki różnych kształtów i kubeczki do lodów. Aby przygotować sorbet można użyć rozmaitych owoców. Wspaniale smakują sorbety przygotowane z truskawek, malin, jeżyn, porzeczek, moreli, a nawet kiwi. Na sorbet świetnie nadają się owoce czarnej porzeczki, która jest bardzo cennym źródłem witaminy C. Z uwagi na dość specyficzny smak i zapach tych owoców można połączyć je z innymi owocami, np. poziomkami. Przygotowując sorbet z owoców twardych, np. jabłek, warto użyć musu, czyli jabłek rozmiażdżonych na jednolitą masę. Wówczas jabłkowe łakocie będą miały gładką konsystencję. Można dodać odrobinę cynamonu czy posiekane listki mięty.
Gdy sorbet ma powstać z owoców z pestkami, np. malin, należy je po zmiksowaniu dodatkowo prze trzeć przez sito, aby oddzielić pesteczki. Owoce przeznaczone na sorbet (niezależnie od gatunku) powinny być dojrzałe i soczyste. Przed zmiksowaniem, czy przed starciem przez sito należy je umyć, pozbawić gniazd nasiennych, szypułek i pestek. Następnie porcjami trzeba ucierać, dodając odpowiednią ilość cukru pudru. Najlepiej robić to mikserem do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji. Masę należy wlać do foremek i zamrozić. W celu uzyskania większej puszystości deseru lodowego można zastosować dodatek ubitego na sztywno białka jaja lub żelatyny. W sorbecie może pojawić się szampan, wino, brandy lub wódka.
Melonowe szaleństwo
Składniki: 150 g miąższu z melona, 100 g cukru, pół szklanki jogurtu naturalne go, 5 łyżek wody, sok z cytryny do smaku, 1 białko.
Wykonanie: Zagotować wodę z cukrem. Ostudzić. Zmiksować melona z sokiem z cytryny, dodać syrop z wody i cukru. Dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i ponownie wymieszać. Masę włożyć do zamrażalnika. Gdy lody zaczną się zamrażać dodać do nich ubite na sztywno białko, zamieszać i pozostawić do całkowitego zamrożenia.
Leśne orzeźwienie
Składniki: 2 kubeczki jogurtu naturalnego (razem 500 g), 75 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, jagody), 30 g miodu, 1 łyżka soku pomarańczowego, 1 białko.
Wykonanie: Jogurt wy mieszać z miodem i wstawić na godzinę do lodówki. Przez 10 mi nut gotować na małym ogniu wszystkie owoce z sokiem pomarańczowym. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać owoce z ochłodzonym jogurtem i włożyć na pół go dzi ny do zamrażarki. Ubić na sztywno białka i wymieszać z masą owocowo-jogurtową. Wstawić do zamrażarki na oko ło 3 godziny.
Ack
Żyj zdrowo i aktywnie 07/2011