Muffinki o smaku pizzy
Idealne na kolację. Podawaj z keczupem lub dipem jogurtowo- czosnkowym.
Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, osusz, pokrój w półtalarki. Kiełbasę lub szynkę pokrój w niezbyt dużą kostkę. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć por, od czasu do czasu mieszając smaż aż się zeszkli.
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do pizzy, oregano, bazylię, ½ łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko oraz 155 ml oleju, wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Wymieszaj krótko, aby składniki tylko się połączyły. Na koniec dodaj starty ser, kiełbasę lub szynkę oraz przesmażony kawałek pora, dokładnie wymieszaj.
Foremki na muffiny posmaruj olejem lub wyłóż papilotkami. Nałóż do nich przygotowane ciasto. Piecz 20-30 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C.
Rada: Do ciasta można dodać suszone pomidory pokrojone w kostkę.