Muffinki z czekoladą
Muffinki będą wysokie i puszyste, jeśli składniki będziesz mieszać krótko i łyżką zamiast mikserem. Połowę mleka zastąp wodą gazowaną, a białka ubij na sztywno!
1. Czekoladę drobno posiekać. Masło i margarynę rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dosypać cukier zwykły i waniliowy oraz kakao. Całość wymieszać z kawałkami czekolady.
2. Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i przestudzonym masłem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Składniki nie muszą być dokładnie wymieszane, ale nie powinny być widoczne grudki mąki.
3. Ciasto rozłożyć w foremkach do muffinek wyłożonych papilotkami, nakładać do 3/4 wysokości. Wstawić na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy muffinki są suche w środku. Gotowe powinny mieć spękaną skórkę. Wyjąć je ostrożnie z foremek i studzić na kratce.
4. Jeszcze ciepłe polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypać drobinkami czekolady.