Reklama

Reklama

Muffinki z czekoladą

Muffinki będą wysokie i puszyste, jeśli składniki będziesz mieszać krótko i łyżką zamiast mikserem. Połowę mleka zastąp wodą gazowaną, a białka ubij na sztywno!

Składniki

  • 30 dag mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 170 ml mleka 3,2 proc.
  • po 7 dag masła i margaryny do pieczenia
  • 15 dag czekolady mlecznej lub deserowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwy ekstrakt waniliowy

Składniki dekoracja

  • 10 dag czekolady
  • posypka czekoladowa

 1. Czekoladę drobno posiekać. Masło i margarynę rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem  do pieczenia i sodą, dosypać cukier zwykły i waniliowy  oraz kakao. Całość wymieszać z kawałkami czekolady.

2. Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i przestudzonym masłem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Składniki nie muszą być dokładnie wymieszane, ale nie powinny być  widoczne grudki mąki.

3. Ciasto rozłożyć w foremkach do muffinek wyłożonych papilotkami, nakładać  do 3/4 wysokości. Wstawić na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy muffinki są suche w środku. Gotowe powinny mieć spękaną skórkę. Wyjąć je ostrożnie z foremek i studzić na kratce.

Reklama

4. Jeszcze ciepłe polać  rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypać drobinkami czekolady.

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy