Muffinki z czekoladą
Muffinki będą wysokie i puszyste, jeśli składniki będziesz mieszać krótko i łyżką zamiast mikserem. Połowę mleka zastąp wodą gazowaną, a białka ubij na sztywno!
Składniki
- 30 dag mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 170 ml mleka 3,2 proc.
- po 7 dag masła i margaryny do pieczenia
- 15 dag czekolady mlecznej lub deserowej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwy ekstrakt waniliowy
dekoracja
- 10 dag czekolady
- posypka czekoladowa
1. Czekoladę drobno posiekać. Masło i margarynę rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dosypać cukier zwykły i waniliowy oraz kakao. Całość wymieszać z kawałkami czekolady.
2. Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i przestudzonym masłem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Składniki nie muszą być dokładnie wymieszane, ale nie powinny być widoczne grudki mąki.
3. Ciasto rozłożyć w foremkach do muffinek wyłożonych papilotkami, nakładać do 3/4 wysokości. Wstawić na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy muffinki są suche w środku. Gotowe powinny mieć spękaną skórkę. Wyjąć je ostrożnie z foremek i studzić na kratce.
4. Jeszcze ciepłe polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypać drobinkami czekolady.