Muffinki ze szpinakiem
Między tańcem a tańcem trzeba coś przegryźć. Najlepsze są małe przekąski.

Składniki
- 35 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 szklanka posiekanego szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, chili
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, aż cebula się zezłoci, wymieszać, zostawić do przestudzenia.
2. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, chili i ser. W drugiej misce ubić jajka z jogurtem i oliwą. Połączyć mokre i suche składniki, dodać dokładnie umyty, posiekany szpinak i cebulę z czosnkiem. Wymieszać.
3. Masę przełożyć do foremek. Piec 25 minut w temp. 190°C. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru.
Zobacz także: