Nagrzej piekarnik do 200˚C. Rabarbar umyj, odetnij końce. Pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp czterema łyżkami cukru i wymieszaj. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
Usuń folię i piecz przez kolejne 5 minut, aż sok z rabarbaru zgęstnieje. Wyjmij z piekarnika, odsącz rabarbar i odstaw.
Przygotuj krem. Zrób budyń z podanej ilości mleka. Powinien mieć konsystencję śmietany. Ubij budyń trzepaczką, by był kremowy i gładki. Formy do muffinów wyłóż papilotkami.
Nagrzej piekarnik do 180˚C. W misce utrzyj miękkie masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, jajko, jogurt i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz aż do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Na dno każdej papilotki nałóż po łyżce ciasta. Na nim ułóż kawałki rabarbaru i łyżeczkę budyniu. Przykryj drugą łyżką ciasta, zakrywając nadzienie. Piecz 30 minut, aż babeczki będą wyrośnięte i złociste. Wyjmij z piekarnika.
Zobacz także: