Muffiny z warzywami

Zamiast tradycyjnej jajecznicy proponujemy inne śniadania z jajkiem w roli głównej. Smaczne, sycące i odżywcze.

Jajka to bogate źródło witamin i pełnowartościowego białka
Jajka to bogate źródło witamin i pełnowartościowego białka 123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 jajek
  • 4 ziemniaki
  • 6 plasterków szynki lub wędzonego boczku
  • mały pomidor
  • czerwona papryka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oliwa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, tak aby nie były całkowicie miękkie. Odcedź i ostudź (możesz też wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu).

2. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Posmaruj oliwą formę na muffinki. Do każdej włóż trochę startych kartofli (do około 1/3 wysokości).

4. Wstaw formę do piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez około 10 minut.

5. Paprykę oczyść z nasion i posiekaj razem z pomidorami. Dodaj pokrojoną szynkę lub boczek i wbij jajka. Wsyp szczyptę soli i wymieszaj.

6. Wylej masę na ziemniaki i piecz przez 15 minut. Podawaj posypane szczypiorkiem.

Zobacz także:

Gotowane jajko z paluszkami tostowymiStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas