Muffiny z warzywami
Zamiast tradycyjnej jajecznicy proponujemy inne śniadania z jajkiem w roli głównej. Smaczne, sycące i odżywcze.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, tak aby nie były całkowicie miękkie. Odcedź i ostudź (możesz też wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu).
2. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Posmaruj oliwą formę na muffinki. Do każdej włóż trochę startych kartofli (do około 1/3 wysokości).
4. Wstaw formę do piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez około 10 minut.
5. Paprykę oczyść z nasion i posiekaj razem z pomidorami. Dodaj pokrojoną szynkę lub boczek i wbij jajka. Wsyp szczyptę soli i wymieszaj.
6. Wylej masę na ziemniaki i piecz przez 15 minut. Podawaj posypane szczypiorkiem.
Zobacz także: