Murzynek z konfiturą

123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka cukier puder
  • owoce do dekoracji
  • 10 dag mąka ziemniaczana
  • 10 dag mąka pszenna
  • konfitura
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 6 sztuk jajko
  • 2 tabliczki czekolada mleczna
  • opakowanie cukier waniliowy
5-6 osób

Przygotuj ciasto: 4 białka jajek ubij na sztywną pianę. Do żółtek (6 sztuk) wsyp cukier waniliowy, cukier puder i na parze utrzyj wszystko na gęstą kremową masę. Wymieszaj z białkami oraz dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy, piecz około 25-30 min w temp. 180°C. Gotowy biszkopt ostudź.

Biszkopt rozetnij na 2 placki. Dolny posmaruj ulubioną konfiturą i przykryj drugim plackiem. Czekolady rozpuść w misce nad kąpielą wodną (uważaj, aby miska nie dotykała wody, inaczej czekolada się zważy).

Wierzch ciasta równomiernie posmaruj roztopioną czekoladą.  Udekoruj owocami sezonowymi.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas