Murzynek z konfiturą
Składniki
- szklanka cukier puder
- owoce do dekoracji
- 10 dag mąka ziemniaczana
- 10 dag mąka pszenna
- konfitura
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 6 sztuk jajko
- 2 tabliczki czekolada mleczna
- opakowanie cukier waniliowy
5-6 osób
Przygotuj ciasto: 4 białka jajek ubij na sztywną pianę. Do żółtek (6 sztuk) wsyp cukier waniliowy, cukier puder i na parze utrzyj wszystko na gęstą kremową masę. Wymieszaj z białkami oraz dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy, piecz około 25-30 min w temp. 180°C. Gotowy biszkopt ostudź.
Biszkopt rozetnij na 2 placki. Dolny posmaruj ulubioną konfiturą i przykryj drugim plackiem. Czekolady rozpuść w misce nad kąpielą wodną (uważaj, aby miska nie dotykała wody, inaczej czekolada się zważy).
Wierzch ciasta równomiernie posmaruj roztopioną czekoladą. Udekoruj owocami sezonowymi.