Mus cytrynowy
Przygotowanie musu cytrynowego nie zajmie ci dużo czasu, a jego smak z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym członkom rodziny. Nie wahaj się podać go na deser!

Składniki
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- cytryna
- odrobina dżemu wiśniowego
Żelatynę zmiękcz, zalewając ją dużą łyżką zimnej wody. Później rozpuść ją w niewielkiej ilości wrzątku. Żółtka jaj ubij z cukrem, a następnie dodaj startą skórkę i sok z cytryny. Pamiętaj, aby wcześniej dokładnie ją umyć.
Po ubiciu białek na sztywną pianę, dodaj do nich żółtka i cukier i powoli wlewaj rozpuszczoną żelatynę.
Całość wymieszaj i przenieś do odpowiednich naczyń, a następnie poczekaj aż deser zgęstnieje. Później dla smaku i ozdoby dodaj konfiturę na wierzch.
Smacznego!
Zobacz także: