Mus cytrynowy

Przygotowanie musu cytrynowego nie zajmie ci dużo czasu, a jego smak z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym członkom rodziny. Nie wahaj się podać go na deser!

Mus cytrynowy to świetna alternatywa dla popularnych deserów
Mus cytrynowy to świetna alternatywa dla popularnych deserów 123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cytryna
  • odrobina dżemu wiśniowego

Żelatynę zmiękcz, zalewając ją dużą łyżką zimnej wody. Później rozpuść ją w niewielkiej ilości wrzątku. Żółtka jaj ubij z cukrem, a następnie dodaj startą skórkę i sok z cytryny. Pamiętaj, aby wcześniej dokładnie ją umyć.

Po ubiciu białek na sztywną pianę, dodaj do nich żółtka i cukier i powoli wlewaj rozpuszczoną żelatynę.

Całość wymieszaj i przenieś do odpowiednich naczyń, a następnie poczekaj aż deser zgęstnieje. Później dla smaku i ozdoby dodaj konfiturę na wierzch.

Smacznego!

Zobacz także:

"Ewa Gotuje": Placek z połówkami jabłekPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?