Reklama

Mus cytrynowy

Przygotowanie musu cytrynowego nie zajmie ci dużo czasu, a jego smak z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym członkom rodziny. Nie wahaj się podać go na deser!

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cytryna
  • odrobina dżemu wiśniowego

Żelatynę zmiękcz, zalewając ją dużą łyżką zimnej wody. Później rozpuść ją w niewielkiej ilości wrzątku. Żółtka jaj ubij z cukrem, a następnie dodaj startą skórkę i sok z cytryny. Pamiętaj, aby wcześniej dokładnie ją umyć. 

Po ubiciu białek na sztywną pianę, dodaj do nich żółtka i cukier i powoli wlewaj rozpuszczoną żelatynę. 

Całość wymieszaj i przenieś do odpowiednich naczyń, a następnie poczekaj aż deser zgęstnieje. Później dla smaku i ozdoby dodaj konfiturę na wierzch. 

Smacznego!  

Reklama

Zobacz także:



Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: cytryna | przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy