Mus czekoladowy
Poza sezonem wykorzystaj owoce z puszki. Wierzch deseru możesz oprószyć kakao.
Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Do rondelka wsyp cukier, wlej sok z cytryny, sok winogronowy i 1/2 szklanki wody. Zagotuj, a gdy cukier się rozpuści dodaj gruszki. Gotuj aż owoce zmiękną. Gdy wystygną, pokrój w kostkę.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na ok. 10 min do napęcznienia. Obie czekolady posiekaj. Do rondelka wlej 180 ml śmietanki kremówki, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
Następnie dodaj amaretto oraz czekolady. Dokładnie wymieszaj.
Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno. W 2-3 porcjach wlej wystudzony sos czekoladowy delikatnie mieszając trzepaczką.
Przygotuj okrągłe miseczki lub metalowe pierścienie.
Na spód wyłóż biszkopty oraz pokrojone gruszki. Wyłóż połowę musu a potem warstwę biszkoptów. Przykryj je pozostałym musem.
Wstaw do lodówki.