1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę lub zmiel w maszynce do mięsa (duże oczka). Przełóż do miski, dodaj alkohol oraz bulion. Wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
2. Cebulę oraz obrane z łupinek pistacje drobno posiekaj. Schłodzone mięso rozdrobnij blenderem na bardzo gładką masę. Dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz cebulę. Ponownie rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj rozmącone jajka oraz pistacje, całość dokładnie wymieszaj.
3. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj olejem i wyłóż plastrami szynki tak, by na siebie nachodziły a końce wystawały poza brzeg formy. Włóż masę mięsną, wierzch wyrównaj łyżką. Przykryj zwisającymi paskami szynki. Formę owiń w dwie warstwy folii aluminiowej. Wstaw do większego naczynia wypełnionego do połowy gorącą wodą. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudzony pasztet wstaw do lodówki.