Mus drobiowy (terrina)
Na świąteczny stół.

Składniki
- 350 g udek z kurczaka (bez skóry i kości)
- 400 g piersi z kurczaka
- 150 ml koniaku lub brandy
- 100 ml bulionu warzywnego
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.
- 60 ml soku z cytryny
- 1 cebula
- 2 jajka
- 70 g pistacji
- 10 plastrów szynki długodojrzewającej
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
1. Mięso umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę lub zmiel w maszynce do mięsa (duże oczka). Przełóż do miski, dodaj alkohol oraz bulion. Wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
2. Cebulę oraz obrane z łupinek pistacje drobno posiekaj. Schłodzone mięso rozdrobnij blenderem na bardzo gładką masę. Dodaj śmietanę, sok z cytryny oraz cebulę. Ponownie rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj rozmącone jajka oraz pistacje, całość dokładnie wymieszaj.
3. Podłużną formę (keksówkę) posmaruj olejem i wyłóż plastrami szynki tak, by na siebie nachodziły a końce wystawały poza brzeg formy. Włóż masę mięsną, wierzch wyrównaj łyżką. Przykryj zwisającymi paskami szynki. Formę owiń w dwie warstwy folii aluminiowej. Wstaw do większego naczynia wypełnionego do połowy gorącą wodą. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudzony pasztet wstaw do lodówki.