Reklama

Mus z kurzych wątróbek na grzance z gruszkową konfiturą

Masz ochotę na przystawkę jak z dobrej restauracji, ale w domowym zaciszu? Nic trudnego! Wypróbuj przepis na aksamitny mus z wątróbek na grzance.

Składniki

  • 400 g kurzych wątróbek
  • 300 g masła
  • ząbek czosnku
  • 3 szalotki
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki whisky
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 gruszki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kromki wiejskiego chleba

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Na wolnym ogniu smażymy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek przez 5 min. Następnie układamy na patelni oczyszczoną wątróbkę, listki tymianku i dusimy przez ok. 3 min., uważając by wątróbka ścięła się z zewnątrz, ale była różowa w środku. Dodajemy whisky i grzejemy całość jeszcze przez 10 s na ogniu, następnie wyłączamy ogień i dodajemy pozostałe masło pokrojone w kostkę, gałkę muszkatołową i delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła. Wszystko blendujemy na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem. Na patelni karmelizujemy cukier, gdy będzie złoto-brązowy dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie obtaczamy je w karmelu. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Kromki pieczywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 4 min, aż się zarumienią. Na gotowych grzankach rozsmarowujemy nasz mus i dekorujemy konfiturą z gruszki.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy