Mus z leśnych jagód z chrupiącą kruszonką czekoladową
Oraz musem czekoladowym z ekstraktem z igieł sosny i owocami lasu.
Składniki
kruszonka czekoladowa
- 80 g mąki pszennej typ 500
- 30 g kakao
- 20 g cukru pudru
- 60 g masła
mus z leśnych jagód
- 10 g żelatyny
- 40 ml wody
- 200 g jagód
- 40 g cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 200 ml śmietanki 36%
na mus z czekolady deserowej z ekstraktem z igieł sosny
- 200 ml śmietanki 36%
- 120 g czekolady deserowej 70%
- 20 g cukru kryształu
- 30 ml wody
- 40 g żółtek kurzych
- 10 ml ekstraktu z igieł sosny
na czekoladowy zamsz
- 60 g masła kakaowego
- 60 g czekolady
dodatkowo
- świeże owoce lasu
- zmiksowane pistacje
- dekoracja z czekolady
Kruszonka czekoladowa
Mąkę przesiać przez sito z kakao oraz cukrem pudrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Ręcznie połączyć wszystkie składniki. Palcami pokruszyć ciasto. Pokruszone ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-14 minut w 180°C z termoobiegiem.
Mus z leśnych jagód
Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Jagody zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, połączyć z ubitą śmietanką. Mus przełożyć do miseczki lub pojemnika i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Mus z czekolady deserowej z ekstraktem z igieł sosny
Śmietankę ubić, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Z cukru i wody ugotować syrop. Ubijając żółtka, wlać gorący syrop i dodać pod koniec ekstrakt z igieł sosny. Rozpuszczoną czekoladę stopniowo łączyć z ubitymi żółtkami i ubitą śmietanką, dokładnie wymieszać, wstawić do foremek i zamrozić.
Czekoladowy zamsz
Masło kakaowe i czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, po czym za pomocą pistoletu nanieść na zamrożony deser. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Sposób podania
Na musie czekoladowym delikatnie ułożyć dekorację z czekolady i ustawić w centralnej części talerza. Dookoła rozsypać kruszonkę czekoladową i zmiksowaną pistację. Na kruszonkę nałożyć mus jagodowy. Poukładać świeże owoce oraz udekorować jadalnymi listkami ziół
Paweł Małecki