Reklama

Mus z leśnych jagód z chrupiącą kruszonką czekoladową

Oraz musem czekoladowym z ekstraktem z igieł sosny i owocami lasu.

Składniki kruszonka czekoladowa

  • 80 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g kakao
  • 20 g cukru pudru
  • 60 g masła

Składniki mus z leśnych jagód

  • 10 g żelatyny
  • 40 ml wody
  • 200 g jagód
  • 40 g cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 200 ml śmietanki 36%

Składniki na mus z czekolady deserowej z ekstraktem z igieł sosny

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 120 g czekolady deserowej 70%
  • 20 g cukru kryształu
  • 30 ml wody
  • 40 g żółtek kurzych
  • 10 ml ekstraktu z igieł sosny

Składniki na czekoladowy zamsz

  • 60 g masła kakaowego
  • 60 g czekolady

Składniki dodatkowo

  • świeże owoce lasu
  • zmiksowane pistacje
  • dekoracja z czekolady

Kruszonka czekoladowa

Mąkę przesiać przez sito z kakao oraz cukrem pudrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Ręcznie połączyć wszystkie składniki. Palcami pokruszyć ciasto. Pokruszone ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-14 minut w 180°C z termoobiegiem.

Mus z leśnych jagód

Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Jagody zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, połączyć z ubitą śmietanką. Mus przełożyć do miseczki lub pojemnika i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Reklama

Mus z czekolady deserowej z ekstraktem z igieł sosny

Śmietankę ubić, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Z cukru i wody ugotować syrop. Ubijając żółtka, wlać gorący syrop i dodać pod koniec ekstrakt z igieł sosny. Rozpuszczoną czekoladę stopniowo łączyć z ubitymi żółtkami i ubitą śmietanką, dokładnie wymieszać, wstawić do foremek i zamrozić.

Czekoladowy zamsz

Masło kakaowe i czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, po czym za pomocą pistoletu nanieść na zamrożony deser. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Sposób podania

Na musie czekoladowym delikatnie ułożyć dekorację z czekolady i ustawić w centralnej części talerza. Dookoła rozsypać kruszonkę czekoladową i zmiksowaną pistację. Na kruszonkę nałożyć mus jagodowy. Poukładać świeże owoce oraz udekorować jadalnymi listkami ziół

Paweł Małecki

Przepis pochodzi z książki "Wykwintne desery polskie"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama