Muszle nadziewane szpinakiem i fetą
Przepis jest idealny dla osób, które uwielbiają kuchnie włoską. Nie wymaga on dużo czasu, jest prosty i pyszny. Idealnie może sprawdzić się jako przystawka lub posiłek na imprezę, zamiast tradycyjnych szaszłyków.

Składniki
- Ok. 25 szt muszli conchiglioni
- 250g szpinaku
- 200g sera feta
- 50g sera mozzarella
- Łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- 150g sera ricotta
- Ząbek czosnku
- Puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ugotować makaron al dente. Po ostygnięciu ułożyć kolejno w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory oraz przyprawy do smaku. Całość blendujemy na jednolitą masę.
Na dużej patelni podsmażamy masło, dodajemy szpinak oraz przeciśnięty czosnek przez praskę.
W osobnym naczyniu rozgniatamy ser feta, dodajemy szpinak oraz ricottę. Energicznie mieszamy tak, aby wymieszać wszystkie składniki.
Każdą muszlę uzupełniamy farszem, a na koniec zalewamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy mozzarellą.
Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Zobacz także: