Muszle nadziewane szpinakiem i fetą

Przepis jest idealny dla osób, które uwielbiają kuchnie włoską. Nie wymaga on dużo czasu, jest prosty i pyszny. Idealnie może sprawdzić się jako przystawka lub posiłek na imprezę, zamiast tradycyjnych szaszłyków.

Przepis jest idealny dla osób, które uwielbiają kuchnie włoską
Przepis jest idealny dla osób, które uwielbiają kuchnie włoską123RF/PICSEL

Składniki

  • Ok. 25 szt muszli conchiglioni
  • 250g szpinaku
  • 200g sera feta
  • 50g sera mozzarella
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 150g sera ricotta
  • Ząbek czosnku
  • Puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron al dente. Po ostygnięciu ułożyć kolejno w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory oraz przyprawy do smaku. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Na dużej patelni podsmażamy masło, dodajemy szpinak oraz przeciśnięty czosnek przez praskę.

W osobnym naczyniu rozgniatamy ser feta, dodajemy szpinak oraz ricottę. Energicznie mieszamy tak, aby wymieszać wszystkie składniki.

Każdą muszlę uzupełniamy farszem, a na koniec zalewamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy mozzarellą.

Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Nadziewane muszle idealne sprawdzą się jako przystawka
Nadziewane muszle idealne sprawdzą się jako przystawka123RF/PICSEL

Zobacz także:

Miss Nowego Jorku: Gdybym mogła, zakazałabym konkursów pięknościStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?