Muszle ze szpinakiem
Składniki
- pieprz
- 3-4 pomidory
- 50 dag szpinak
- gałka muszkatołowa
- 4 porcje makaron muszle
- sól
- 20 dag biały ser
- 2-3 łyżki bułka tarta
- 2 olej
- 2 cebule
- 4 łyżki masło
- 100 ml mleko
- 2-3 zabki czosnek
3-4 osób
Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.
Rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak i smażyć kilka minut. Doprawić. Następnie zmiksować z serem, bułką tartą, i mlekiem, doprawić.
Farszem napełniać muszle. Na maśle zeszklić resztę cebuli, dodać posiekane pomidory, doprawić i przelać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć muszle i zapiekać ok. 20 minut w 180ºC.