Reklama

Na ostro z rybką

Składniki

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 1 mała puszka filetów anchois
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 6 łyżek wódki
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 5 dag parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili umyć. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć czosnek, cebulę i całe chili, smażyć 2 minuty, posypać cukrem, skarmelizować, polać octem.

Na patelnię wlać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 10 minut. Natkę pietruszki umyć, grubo pokroić, połowę wsypać do sosu, dodać odcedzone filety anchois. Pod koniec gotowania wlać wódkę i sok wyciśnięty z cytryny.

Reklama

Makaron włożyć do osolonego wrzątku (nie łamać, lecz wkręcać w miarę jak mięknie w wodzie), ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z gorącym sosem, rozłożyć na talerzach, posypać natką i startym parmezanem.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy