Na ostro z rybką
Składniki
- 50 dag makaronu spaghetti
- 1 mała puszka filetów anchois
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 6 łyżek wódki
- 1 papryczka chili
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1 cytryna
- 5 dag parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili umyć. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć czosnek, cebulę i całe chili, smażyć 2 minuty, posypać cukrem, skarmelizować, polać octem.
Na patelnię wlać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 10 minut. Natkę pietruszki umyć, grubo pokroić, połowę wsypać do sosu, dodać odcedzone filety anchois. Pod koniec gotowania wlać wódkę i sok wyciśnięty z cytryny.
Makaron włożyć do osolonego wrzątku (nie łamać, lecz wkręcać w miarę jak mięknie w wodzie), ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z gorącym sosem, rozłożyć na talerzach, posypać natką i startym parmezanem.
Zobacz także: