Na przeziębienie najlepsze piwo grzane z żółtkiem. Poznaj starą recepturę
Nie daj się zimowej infekcji. Przygotuj piwo i wypij, gdy przemarzniesz. Zapobiegniesz tym samym rozwojowi przeziębienia i grypy.

Składniki
- 250 ml piwa
- 3–4 goździki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pokrojonego drobno korzenia imbiru
- jedno żółtko (utarte wcześniej z łyżeczką miodu na kogel-mogel)
Przygotowanie:
Piwo podgrzej z goździkami, pokrojonym w kawałki korzeniem imbiru i cynamonem. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Powoli wlej kogel-mogel do gorącego piwa.
Podgrzewaj minutkę, tak żeby się nie zagotowało. Wlej gorące piwo do szklanek. Odczekaj minutę. Piwo, cynamon i piana utworzą dekoracyjne warstwy.
Uwaga!
Dodane do piwa przyprawy korzenne (goździki, cynamon i imbir), miód oraz żółtko jaja zawierają ogrom biologicznie aktywnych substancji wspomagających pracę układu odpornościowego i działających przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Poza tym piwo zawiera uspokajające witaminy z grupy B, co ułatwi zasypianie.
Zobacz także: