Nadziana bagietka
Zawsze staram się, aby na imprezach dla znajomych zamiast przekąsek do podjadania w rodzaju chipsów czy paluszków znalazły się inne smakołyki, mojego wyrobu. I to nie tylko kanapki, koreczki czy sałatki, ale np. nadziewane bułki i bagietki.
Łatwo je przygotować, za każdym razem zmieniając coś w nadzieniu. Szczególnie przypadło mi do gustu przypadło nadzienie na bazie twarożku z warzywami. Nadziane bagietki doskonale sprawdzą się też na następny dzień na późne śniadanie.
Czas: 30 minut. Liczba porcji: 2 bułki.
Składniki:
- 2 spore bułki
- 300 g twarożku
- 50 ml śmietanki kremówki lub innej śmietany
- ok. 6 rzodkiewek
- 1 ogórek
- szczypior
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczka żelatyny
- 50 ml wrzątku
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam, by przestygła.
2. Twarożek miksuję ze śmietaną. Dodaję pokrojone w kostkę rzodkiewki, ogórek i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Sprawdzam smak i doprawiam.
3. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam.
4. Bułkę przecinam na pół, wydrążam nożem wgłębienie (takie jak na hot doga) i nadziewam twarożkiem bardzo dokładnie każdą połowę.
5. Wstawiam bagietki do lodówki, by nadzienie zastygło, a po wyjęciu kroję na porcje ostrym nożem.