Nadziewana pieczeń rzymska

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki

Nadzienie

  • mała żółta papryka
  • 1 łyżka kapary
  • 2 łyżki oliwa
  • 1 duża sztuka cukinia
  • mała czerwona papryka
  • żółtko
  • sól, pieprz
  • pół pęczka pęczek natki
  • 1 łyżka bułka tarta
  • cebula
  • sól, pieprz
  • 1 kg mieszane mięso mielone
  • cebula
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki masło
  • kajzerka namoczona w mleku
  • 1,5 łyżeczki zioła prowansalskie
7 i wiecej osób

Cebulkę obrać, posiekać drobno, przesmażyć na maśle na rumiano, lekko przestudzić. W dużym naczyniu wyrobić masę z mięsa, jajek, odciśniętej bułki, podsmażonej cebulki, ziół suszonych. Doprawić do smaku solą i pieprzem, masą przykryć folią i odstawić do lodówki.

Cukinię umyć, odciąć końcówki, łyżeczką wydrążyć, lekko zblanszować w wodzie.

Wszystkie warzywa przeznaczone na nadzienie obrać, oczyścić, opłukać. Cebulę, paprykę, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie, warzywa przełożyć do miski lekko przestudzić.

Opłukaną natkę posiekać, dodać do nadzienia wraz żółtkiem, kaparami, bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować cukinię.

Na arkusz papieru pergaminowego wyłożyć połowę masy mięsnej, uułożyć nafaszerowaną cukinię, przykryć pozostałym mięsem, zawinąć papier tak aby utworzył cukierek, umieścić pakunek w naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 1 godzinę i 20 minut.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas