Nadziewana pieczona kaczka
Wybierz się w kulinarną podróż, pełną tradycji różnych krajów i niezwykłych, świątecznych smaków.
Składniki
- 1 duża kaczka, minimum 1,6 kg
- 2 obrane i grubo pokrojone, duże cebule
- sól i pieprz
na nadzienie
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 dobrze posiekane szalotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa startego imbiru
- 1 posiekany seler naciowy
- 100g pokrojonych, suszonych, drylowanych śliwek
- 1 starte jabłko
- 80g suszonych wiśni
- 80g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
- 3 gałązki tymianku (listki z gałązek)
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 1 żółtko
- sól i pieprz
na glazurę
- 1/2 szklanki marmolady pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki płatków papryczek chilli
- sok z połowy pomarańczy
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu.
3. Dodaj szalotkę i seler, gotuj 2-3 minuty, aż puści soki i zmięknie.
4. Dodaj czosnek, imbir i gotuj około minuty, aż uwolni się aromat.
5. Zdejmij z ognia i przerzuć do miski.
6. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
7. Zblanszuj kaczkę w gotującej się wodzie przez 5 minut. Wyjmij ją i osusz.
8. Nakłuj skórę szpikulcem, a później dopraw solą i pieprzem.
9. Wsadź nadzienie do kaczki, a pokrojoną cebulę ułóż na dnie blachy do pieczenia.
10. Ułóż kaczkę na cebuli i piecz przez 20 minut.
11. Zmniejsz temperaturę do 180°C.
12. Piecz kaczkę przez kolejne 30 minut, a w międzyczasie wrzuć wszystkie składniki polewy do małego rondelka.
13. Podgrzewaj je, aż marmolada się rozpuści.
14. Używając pędzelka, nasmaruj kaczkę polewą i piecz kolejne 5 minut.
15. Wyjmij kaczkę z piekarnika i odłóż na 15 minut, nim zaczniesz ją kroić.
16. Podawaj z sezonowymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.
Przepis: Reza
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.
Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.
Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".
"Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network