Nadziewane cannelloni (cannelloni ripieni)
Oryginalny włoski przepis na makaron cannelloni.
Przygotowanie:
1. Cannelloni: połącz składniki i zagniataj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na godzinę. Rozwałkuj ciasto na makaron na oprószonym mąką blacie. Wytnij z ciasta prostokąty o wymiarach 15 cm x 10 cm.
2. Nadzienie: wymieszaj mielone mięso, jajka, siekaną pietruszkę i czosnek, ser pecorino, bułkę tartą i szczyptę soli. Podsmaż na brązowo na patelni na oliwie i odstaw na bok. Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj pociętą w kostkę kiełbasę i wędzony ser scamorza.
3. W tym samym czasie przygotuj sos pomidorowy. Posiekaj warzywa, podsmaż na brązowo na patelni na oliwie. Dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli i duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
4. Blanszuj płaty makaronu przez 3-4 minuty w posolonej, gorącej wodzie z dodatkiem oliwy, dzięki której pasta nie będzie się sklejać podczas gotowania. Odsącz z wody i połóż pojedyncze płaty na czystej ściereczce do wyschnięcia.
5. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj dwoma łyżkami sosu pomidorowego.
6. Dodaj do nadzienia kilka łyżek stołowych sosu pomidorowego - dzięki temu łatwiej będzie nadziewać cannelloni.
7. Weź jeden prostokątny kawałek makaronu i nałóż farsz na środek. Zwiń w rulonik i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego "zamknięciem" do dołu. Powtarzaj czynność aż całe naczynie do pieczenia będzie pełne.
8. Pozostałą część sosu pomidorowego przełóż na wierzch ruloników i posyp je tartym serem pecorino.
9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut.
10. Wyjmij cannelloni z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Podawaj ciepłe.
Sposób przygotowania tej, a także wielu innych potraw zobaczyć można w serii "Włoska kuchnia jak u babci", emitowanej w każdy poniedziałek o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.
Zobacz także: