Nadziewane polędwiczki wieprzowe
Gdy zapowiada się szczególna okazja, podkreśl ją wyjątkowym daniem. Polecamy polędwiczki nadziewane owocami.
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki umyć, zrobić wzdłuż każdej nacięcie (na głębokość 2/3). Rozmaryn posiekać, połowę wymieszać z opłukanymi śliwkami i morelami. Owoce włożyć w nacięcia. Mięso obwiązać nicią, oprószyć solą i pieprzem. Piec około dwóch godzin w temp. 120°C.
2. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić razem z posiekanym rozmarynem. Polać tym upieczone polędwiczki. Zlać sos z pieczeni, wlać brandy i 1/2 szklanki wody, gotować przez trzy minuty. Dodać mąkę rozmieszaną z dwoma łyżkami wody, zagotować, doprawić.
3. Kapustę opłukać, poszatkować, cebulę posiekać. Podsmażyć w rondlu na maśle, doprawić. Wlać 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem 30 minut. Wlać śmietanę, dusić razem ok. 10 min. Podawać z pokrojoną pieczenią. Osobno podać sos z brandy.
Zobacz także: