Nadziewane polędwiczki wieprzowe

Gdy zapowiada się szczególna okazja, podkreśl ją wyjątkowym daniem. Polecamy polędwiczki nadziewane owocami.

Polędwicę piecze się przed podaniem, nie odgrzewa się jej ani nie odsmaża, bo będzie twarda i sucha
Polędwicę piecze się przed podaniem, nie odgrzewa się jej ani nie odsmaża, bo będzie twarda i sucha123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po 35 dag)
  • po 5 dag suszonych śliwek i moreli
  • 2 pęczki rozmarynu
  • 1 kapusta włoska
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 50 ml brandy
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
2 godz. 30 min
4-6

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczki umyć, zrobić wzdłuż każdej nacięcie (na głębokość 2/3). Rozmaryn posiekać, połowę wymieszać z opłukanymi śliwkami i morelami. Owoce włożyć w nacięcia. Mięso obwiązać nicią, oprószyć solą i pieprzem. Piec około dwóch godzin w temp. 120°C.

2. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić razem z posiekanym rozmarynem. Polać tym upieczone polędwiczki. Zlać sos z pieczeni, wlać brandy i 1/2 szklanki wody, gotować przez trzy minuty. Dodać mąkę rozmieszaną z dwoma łyżkami wody, zagotować, doprawić.

3. Kapustę opłukać, poszatkować, cebulę posiekać. Podsmażyć w rondlu na maśle, doprawić. Wlać 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem 30 minut. Wlać śmietanę, dusić razem ok. 10 min. Podawać z pokrojoną pieczenią. Osobno podać sos z brandy.

Zobacz także:

Basia Kurdej-Szatan o walce z hejtemStyl.pl