Z dwóch pomidorów odetnij górę i wydrąż miąższ, zostawiając centymetrowy brzeg. Trzeci pomidor pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę. Duś, aż się zeszkli, po czym dodaj kawałki cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 3 minut, po czym na patelnię wsyp surowy ryż. Po 15 minutach dołóż pokrojony pomidor, pomieszaj i poczekaj, aż ryż wchłonie pomidorowy sok. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła. Dopraw solą i pieprzem.
W naczyniu do zapiekania ułóż wydrążone pomidory. Napełnij je przygotowanym farszem prawie do pełna i posyp pokruszoną fetą. Pomidory przykryj "wieczkami".
Do naczynia wlej dwie szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Całość wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 190°C przez godzinę. W połowie czasu zdejmij folię aluminiową.
Pomidory ułóż na talerzu, zdejmij wierzch i połóż jajko sadzone. Podawaj z mięsnymi kotlecikami.