Nadziewany makaron muszelki
Koniec lata i początek jesieni to najlepszy sezon na warzywa. Dojrzałe w słońcu, pełne witamin, poprawią Twoją odporność.
Składniki
- 25 dag dużych muszli makaronowych
- 25 dag sera ricotta
- 30 dag świeżego szpinaku
- duży ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa
- sól i pieprz
na sos
- kilogram pomidorów bez skórki
- ząbek czosnku
- oregano
- oliwa
- sól i pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente.
2. Przygotuj farsz: zeszklij na oliwie czosnek. Dodaj posiekany szpinak i smaż 5 minut. Wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Napełnij muszle.
3. Zrób sos: zeszklij czosnek, dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki oregano.
4. Przelej sos do żaroodpornego naczynia. Ułóż na nim muszle i zapiekaj w 180°C 25 minut. Posyp startym żółtym serem.
Zobacz także: