Reklama

Nadziewany makaron muszelki

Koniec lata i początek jesieni to najlepszy sezon na warzywa. Dojrzałe w słońcu, pełne witamin, poprawią Twoją odporność.

Składniki

  • 25 dag dużych muszli makaronowych
  • 25 dag sera ricotta
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • duży ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa
  • sól i pieprz

Składniki na sos

  • kilogram pomidorów bez skórki
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron al dente. 

2. Przygotuj farsz: zeszklij na oliwie czosnek. Dodaj posiekany szpinak i smaż 5 minut. Wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Napełnij muszle. 

3. Zrób sos: zeszklij czosnek, dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki oregano. 

4. Przelej sos do żaroodpornego naczynia. Ułóż na nim muszle i zapiekaj w 180°C 25 minut. Posyp startym żółtym serem. 

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy