Najlepsze wiosenne zupy. Posmakują każdemu!

Wiosna to idealny czas, by wprowadzić do menu przepyszne zupy. Te, od lat królują na polskich stołach. Jest wśród nich twoja ulubiona?

123RF/PICSEL

Najlepsze wiosenne zupy. Posmakują każdemu!

Zupa na bazie zielonego groszku jest uniwersalna na każdą porę roku. Warto ją jeść, ponieważ jest smaczna i szybka w przygotowaniu. 

To także skarbnica cennych witamin. Zawiera magnez, wapń i potas, a poza tym też sporo białka roślinnego.

Zielony groszek dostarcza również sporej dawki witaminy C.
Zupa z pora jest przez wielu niedoceniana. To warzywo najczęściej jest kojarzone po prostu z dodatkiem do włoszczyzny, który bez namysłu wrzuca się do garnka. 

Warto jednak, by przynajmniej od czasu do czasu, por zagrał na kuchennym stole główną rolę. 

Por jest zresztą bardzo pożywny i zawiera, m.in., magnez, żelazo i potas. Jest też źródłem witaminy A. Nie wspominając już o błonniku i antyoksydantach. Działa bakteriobójczo. Poleca się go również osobom, które mają anemię. 

Zupa krem z pora pozwoli ci zaspokoić apetyt. Jeżeli raz jej spróbujesz, prawdopodobnie już na stałe zagości w twoim domu.
Zupa ogórkowa powstaje na bazie ogórków kiszonych, które jak wiadomo, są bardzo zdrowe. Odpowiednio przygotowana, zawiera między innymi magnez, wapń, żelazo, błonnik oraz witaminy: K, A i C. 

Działa jak naturalny probiotyk. Przyczynia się do wzmocnienia odporności. Warto ją zatem regularnie jeść. 

Jest też niskokaloryczna, pod warunkiem, że nie jest zabielana. Jeżeli jednak koniecznie chcesz to zrobić, zamiast śmietany wybierz jogurt naturalny.
Zupa krem z zielonych szparagów to idealne danie na obiad. Jest przepyszna, sycąca, a przy okazji bardzo zdrowa. 

Wiele gwiazd ją uwielbia, bo jest dietetyczna, a przy tym zawiera mnóstwo składników odżywczych. 

Szparagi chętnie je, m.in., Anna Lewandowska, która przepis na zupę krem z zielonych szparagów zamieściła nawet na swoim blogi "healthy plan by ann". 

Takie danie dostarczy ci niezbędnych składników mineralnych takich jak, potas, wapń czy magnez. Zawiera również kwas foliowy, witaminę C i błonnik, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?