Naleśniki po meksykańsku na ostro
Naleśników nigdy dość.
Składniki
- 8 usmażonych naleśników (wg przepisu obok)
- 60 dag mielonego mięsa
- 4 pomidory
- 1 puszk kukurydzy
- 2 cebule
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 10 dag sera żółtego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić, szczypiorek posiekać.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i mielone mięso, usmażyć, dodać pastę pomidorową, podlać wodą, zagotować, doprawić. Dodać pokrojone pomidory i kukurydzę, dusić jeszcze 5 minut.
Na naleśniki nakładać po porcji farszu, zwijać w rulony. Ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania, posypać startym serem, piec w temp. 200°C około 10 minut. Po wyjęciu udekorować szczypiorkiem i śmietaną.
Zobacz także: