Naleśniki pomarańczowe
Do ciasta możesz dodać skórkę otartą z pomarańczy lub z cytryny.
Składniki
na naleśniki:
- 120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 30 g cukru pudru
- 250 ml mleka
- 60 ml wody
- 30 ml soku pomarańczowego
- 30 g roztopionego masła
- szczypta soli
na sos pomarańczowy:
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z ¼ cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, mleko, wodę oraz sok pomarańczowy. Zmiksuj. Przykryj i odstaw na 30 min. Po tym czasie wlej przestudzone masło, wymieszaj. Usmaż naleśniki.
2. Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp cukier i skrop sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 2 min nie mieszając - w tym czasie cukier zacznie się karmelizować. Gdy przybierze barwę brązową, dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz sok pomarańczowy, wymieszaj. Dodaj masło, mieszaj aż syrop osiągnie jednolitą konsystencję. Wlej likier pomarańczowy, wymieszaj.
3. Wciąż trzymając patelnię na ogniu włóż jeden naleśnik, polej go sosem i za pomocą łyżki i widelca złóż w trójkąt. Następnie bardzo dokładnie obtocz go w sosie. Przełóż na ogrzany półmisek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Sztuka: 280 kilokalorii