Naleśniki pomarańczowe
Do ciasta możesz dodać skórkę otartą z pomarańczy lub z cytryny.
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, mleko, wodę oraz sok pomarańczowy. Zmiksuj. Przykryj i odstaw na 30 min. Po tym czasie wlej przestudzone masło, wymieszaj. Usmaż naleśniki.
2. Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp cukier i skrop sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 2 min nie mieszając - w tym czasie cukier zacznie się karmelizować. Gdy przybierze barwę brązową, dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz sok pomarańczowy, wymieszaj. Dodaj masło, mieszaj aż syrop osiągnie jednolitą konsystencję. Wlej likier pomarańczowy, wymieszaj.
3. Wciąż trzymając patelnię na ogniu włóż jeden naleśnik, polej go sosem i za pomocą łyżki i widelca złóż w trójkąt. Następnie bardzo dokładnie obtocz go w sosie. Przełóż na ogrzany półmisek. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Sztuka: 280 kilokalorii