Naleśniki z boczkiem i jajkiem
Naleśniki w roli miseczek na farsz i jajko. Inaczej podane, z chrupiącymi brzegami. Zamiast pszennej mąki wykorzystaj żytnią z pełnego ziarna albo gryczaną. Dodaj do nadzienia plasterki cukinii. W wersji wegetariańskiej pomiń boczek. Jajka możesz zastąpić kawałkami mozzarelli. Sos nie jest obowiązkowy, ale warto go podać do naleśników.
Naleśniki z boczkiem i jajkiem - wykonanie:
Jajko roztrzep, dodaj mleko, wodę i mąkę. Dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Pokrój boczek, pieczarki potnij na plasterki, paprykę na paski, chili na małe krążki. Posiekaj cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek, boczek i paprykę. Smaż razem przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, dodaj chili i szpinak. Kiedy listki zmiękną, zdejmij z palnika.
Usmaż naleśniki na muśniętej olejem patelni. Z tej ilości ciasta powinny wyjść 4 placki. Włóż je do żaroodpornych naczyń. Nałóż farsz. Zrób wgłębienie i wbij jajko. Piecz przez ok. 10 minut, aż białko się zetnie.
Po upieczeniu posyp natką i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, podawaj do naleśników.
Przepis pochodzi z książki Beaty Grątkowskiej i Igora Grątkowskiego "Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji".
Zobacz inne przepisy z tej książki:
Makaron z cukinią i pomidorkami
Panzanella - sałatka z pomidorów z chlebem