Naleśniki z boczkiem i jajkiem
Naleśniki w roli miseczek na farsz i jajko. Inaczej podane, z chrupiącymi brzegami. Zamiast pszennej mąki wykorzystaj żytnią z pełnego ziarna albo gryczaną. Dodaj do nadzienia plasterki cukinii. W wersji wegetariańskiej pomiń boczek. Jajka możesz zastąpić kawałkami mozzarelli. Sos nie jest obowiązkowy, ale warto go podać do naleśników.

Składniki
na naleśniki
- Naleśniki:
- Jajko L: 1 sztuka
- Mleko: 125 ml
- Woda: 125 ml
- Mąka pszenna: 125 g
- Olej: ½ łyżki
na nadzienie
- Nadzienie:
- Jajka M: 4 sztuki
- Pieczarki: 200 g
- Cebula średnia: 1 sztuka
- Czosnek: 2 ząbki
- Boczek (najlepiej cienkie plastry): 100 g
- Szpinak: 100 g
- Czerwona papryka: 1 sztuka
- Chili małe: 1 sztuka
- Olej: 1 łyżka
- Natka posiekana: ½ łyżki
- Pieprz
na sos
- Sos:
- Majonez: 1 łyżka
- Jogurt gęsty: 2 łyżki
- Keczup: 3 łyżeczki
Naleśniki z boczkiem i jajkiem - wykonanie:
Jajko roztrzep, dodaj mleko, wodę i mąkę. Dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Pokrój boczek, pieczarki potnij na plasterki, paprykę na paski, chili na małe krążki. Posiekaj cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek, boczek i paprykę. Smaż razem przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, dodaj chili i szpinak. Kiedy listki zmiękną, zdejmij z palnika.
Usmaż naleśniki na muśniętej olejem patelni. Z tej ilości ciasta powinny wyjść 4 placki. Włóż je do żaroodpornych naczyń. Nałóż farsz. Zrób wgłębienie i wbij jajko. Piecz przez ok. 10 minut, aż białko się zetnie.
Po upieczeniu posyp natką i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, podawaj do naleśników.
Przepis pochodzi z książki Beaty Grątkowskiej i Igora Grątkowskiego "Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji".

Zobacz inne przepisy z tej książki: