Naleśniki z farszem
Z niedrogiego i łatwo dostępnego mięsa mielonego możesz wyczarować efektowne przekąski i dania obiadowe.
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij ze szczyptą soli. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
2. Rozgrzaną patelnię posmaruj olejem i usmaż cienkie naleśniki. Odłóż je w ciepłe miejsce. Paprykę umyj, osusz i oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
3. W szerokim rondelku rozgrzej olej. Wrzuć mięso i podsmaż. Kiedy się zarumieni, dopraw je solą, pieprzem i oprósz papryką. Następnie wlej przecier pomidorowy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę i odstaw rondelek.
4. Naleśniki złóż na pół i finezyjnie ułóż na talerzu jeden obok drugiego. W puste przestrzenie nałóż farsz mięsny, posyp kostkami czerwonej papryki i grubo pokrojonym szczypiorem. Danie możesz podawać z sosem czosnkowym.
Zobacz także: