Reklama

Naleśniki z imbirem i gruszką

Zapach jesieni może gościć także na talerzu- imbir i gruszka w połączeniu z naleśnikami to istna jesienna rozkosz dla podniebienia!

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 3 gruszki
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kandyzowanego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • klarowanego ● szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy, stopniowo dodajemy do mleka razem z jajami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli, mieszamy, aby powstało ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 15 minut. 

2. Imbir siekamy w niezbyt dużą kostkę, przekładamy do rondla, dodajemy pozostały cukier i zalewamy połówką szklanki wody. Gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplastry. Przekładamy do syropu imbirowego i dusimy jeszcze 2-3 minuty, studzimy. 

Reklama

3. Patelnię o średnicy 24 centymetrów smarujemy masłem i smażymy 8 naleśników. Na każdy wykładamy porcję gruszek z imbirem, składamy w trójkąt i podajemy jeszcze ciepłe, polane pozostałym sosem imbirowym lub sosem waniliowym. Doskonale smakują również z lodami śmietankowymi.

Zobacz także:


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy