Naleśniki z imbirem i gruszką
Zapach jesieni może gościć także na talerzu- imbir i gruszka w połączeniu z naleśnikami to istna jesienna rozkosz dla podniebienia!
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, stopniowo dodajemy do mleka razem z jajami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli, mieszamy, aby powstało ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 15 minut.
2. Imbir siekamy w niezbyt dużą kostkę, przekładamy do rondla, dodajemy pozostały cukier i zalewamy połówką szklanki wody. Gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półplastry. Przekładamy do syropu imbirowego i dusimy jeszcze 2-3 minuty, studzimy.
3. Patelnię o średnicy 24 centymetrów smarujemy masłem i smażymy 8 naleśników. Na każdy wykładamy porcję gruszek z imbirem, składamy w trójkąt i podajemy jeszcze ciepłe, polane pozostałym sosem imbirowym lub sosem waniliowym. Doskonale smakują również z lodami śmietankowymi.
Zobacz także: